NavMenu

Kako zaštititi lične podatke na Internetu?

Izvor: eKapija Sreda, 06.06.2012. 15:53
Komentari
Podeli



Postoji mnogo stvari koje mogu da ugroze korisnike računara i njihove podatke. Najgore od ovih pretnji su one koje ugrožavaju bezbednost bitnih podataka ili, još gore, poverljivost istih. Od svih ličnih podataka koje čuvamo onlajn, najviše birnemo o finansijskim podacima: 60% korisnika iz Rusije, Amerike i Evrope, ispitanih u istraživanju koje je uradila agencija "Harris Interactive" u februaru i martu 2012. godine, reklo je da se najviše plaši zloupotrebe finansijskih podataka.

Odmah potom slede podaci o šiframa za onlajn usluge – 58% korisnika se plaši gubitka ili krađe ovih informacijama usled sajber kriminala. Zatim sledi strah od zloupotrebe ličnih mejlova i dokumenata, telefonskih imenika i različitih multimedijalnih fajlova.

Uprkos ovim strahovima, veliki broj korisnika skladišti podatke na mobilnim uređajima koji su slabo zaštićeni. Skoro 15% ispitanika koristi svoje tablete za kupovinu kreditnom karticom preko Interneta, koristi sisteme elektronskog plaćanja i slično; 12 % ispitanika radi sve to preko mobilnog telefona. Otprilike trećina (31%) ispitanika "poverava" lične podatke na kućnom kompjuteru ili laptopu.

Šta korisnici rade kako bi zaštitili podatke? Prema rezultatima istraživanja agencije "Harris Interactive", samo nešto manje od polovine ispitanika (46%) pravi kopiju podataka na svim svojim uređajima. Oko 30% korisnika štiti važne informacije šifrom dok 32% isto tako štiti dokumenta. Ipak, ove mere očigledno nisu dovoljne, ali ukoliko bivaju primenjivane uz visokokvalitetni antivirusni softver, mogu obezbediti pristojan nivo zaštite podataka.

Jedno od rešenja za zaštitu je i korišćenje sigurnosnog paketa sa kompletnom zaštitom, kao što je "Kaspersky Crystal". On se uspešno bori sa opasnostima koje danas prete na Internetu, obezbeđuje sredstva za backup podataka i sigurno skladištenje informacija pod šifrom. Sve to će pomoći da zaštitite važne podatke od zloupotrebe, krađe ili gubljenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.