Izvor: eKapija | Sreda, 06.06.2012.| 14:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preduzetnice se teško odlučuju za kredite - Koji su izvori finansiranja poslovnih žena?

(Foto: b)

Mala firma koja zapošljava do deset ljudi, bavi se uslugama i posluje na lokanom tržištu - tipičan je profil firme na čijem čelu je žena. Žene su vlasnice ili direktorke 26% firmi u Srbiji od čega je najviše preduzetničkih radnji. One se odlučuju da osnuju firmu kada ne mogu da nađu posao ili žele da imaju mali biznis kao dodatni izvor prihoda.

Podaci istraživanja "Izvori finansiranja iz ugla poslovnih žena" predstavljeni su juče na okruglom stolu u organizaciji USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i Unije poslodavaca Srbije.

- Žensko preduzetništvo je godinama zapostavljeno. Iako je bilo pokušaja kako bi se situacija poboljšala, nismo videli konkretne rezultate. Želimo da predstavimo probleme i da društvo i država shvate da žene preduzetnice treba da imaju veću pomoć države. Zahvaljujući USAID projektu radićemo na poboljšanju uslova poslovanja za žene – rekao je na skupu Dragan Marjanović, direktor Unije poslodavaca Srbije.

(Foto: b)

Anketa 1.000 preduzeća, koju je sproveo USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, pokazuje da samo 8,5% kompanija čiji su vlasnici žene uzima kredite veće 50.000 EUR, dok je kod kompanija koje su u vlasništvu muškaraca ta brojka 27,4%. Zabrinjava podatak da 58,3% žena uzima kredite u iznosu manjem od 10.000 EUR.

- Preduzeća na čijem čelu su žene manje pozajmljuju novac od banaka nego preduzeća koja vode muškarci. Te firme minimalno koriste lizing. Osnovna sredstva finansiranja ovakvih firmi su neformalni, odnosno, najčešće od porodice i prijatelja. Za razliku od muškaraca, u kasnijim godinama se odlučuju da ulažu u sopstveni biznis, ali su dosta obrazovanije – rekla je Asi Verbanova iz USAID Projekta za bolje uslove poslovanja predstavljajući rezultate anketa.

Na skupu je rečeno da je dosta žena koje su učestvovale u anketi izjavilo da često u poslovanju ne budu shvaćene ozbiljno zbog činjenice da su žene. Mnoge su rekle da im je teško da vode posao zbog predrasuda i zbog porodičnih obaveza.

- Od 5 vrsta subvenicija koje država daje novoosnovanim malim preduzećima ili koja duže posluju, žene mnogo više koriste programe za novoosnovana preduzeća – rekla je Verbanova.

(Foto: b)

Ana Jolović, menadžerka tima za razvoj finansijskog tržišta USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, istakla je da je potrebno da izmene poslovnog okruženja budu što bolje i efikasnije.

- Osim prevazilaženja ograničenja u finansiranju, potrebna je promena odnosa u društvu prema ženama koje mnogo zarađuju i posvećene su poslu – rekla je Jolović.

Suzan Kutor, direktorka kancelarije za ekonomski razvoj pri USAID u Srbiji, napomenula je da problemi u ženskom preduzetništvu nisu specifični samo za Srbiju, već da je rast kompanija u vlasništvu žena širom sveta opterećen sličnim problemima u pristupu finansijama.

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja nastoji da svojim radom doprinese poboljšanju pristupa sredstvima finansiranja identifikujući najveće prepreke, predlažući promene u zakonima i propisima, i da prati na koji način finansijske institucije rade sa poslovnim klijentima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE