NavMenu

Kopačke iz 30 delova i dresovi od rastegljivih vlakana - Hemijska kompanija BASF na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2012.

Izvor: eKapija Utorak, 05.06.2012. 16:14
Komentari
Podeli



Pripreme u Poljskoj i Ukrajini, zemljama domaćinima ovogodišnjeg evropskog prvenstva u fudbalu, privode se kraju, a veliki broj građevinskih hemikalija nemačke kompanije BASF korišćen je u raznim građevinskim projektima, među kojima su aditivi za beton, sistemi zaštitnih premaza i toplotne izolacije, i to za izgradnju i popravku ulica i mostova, saopštila je ova kompanija.

Najvažniji radovi na putevima u kojima su korišćeni BASF-ovi aditivi za beton jesu proširenje poljskih autoputeva 1, 2 i 4, nacionalni put S7 kao i izgradnja Severnog mosta na reci Visli u Varšavi, saopšteno je.

Fudbalski navijači će doletiti iz zemalja širom sveta da bodre svoje timove, tako da nije samo na putevima da budu spremni na navalu fanova. U saopštenju se navodi da su "Emaco" reparaturni malter kao i "Masterseal" zaštitni premazi korišćeni u izgradnji novog terminala na aerodromu Borispol u Kijevu u Ukrajini. Izgrađeni su novi ili prošireni postojeći stadioni, hoteli, objekti za treniranje kao i ugostiteljski objekti.

Da bi se doblila izvanredna arhitektura stadiona, neophodni su izuzetno kvalitetni proizvodi. Standardna toplotna izolacija predstavlja problem zbog spoljnjeg izgleda građevine. Zbog toga je za državni stadion u Varšavi, u Poljskoj, izabran BASF-ov toplotni izolacioni sistem "Multitherm HSV Conventional". Zarad maksimalne energetske efikasnosti, ovaj proizvod izoluje stadion sa unutrašnje strane, za razliku od konvencionalnog metoda pri kom se izolacija postavlja spolja. Pored izolacije, poljski i ukrajinski stadioni koristili su BASF-ova podna rešenja kao i ona za površine za igranje, navedeno je u saopštenju.

BASF-ovi proizvodi korišćeni su za zatvaranje pukotina na tribinama i u temeljima varšavskog nacionalnog stadiona kao i stadiona u Poznanju u zapadnoj Poljskoj. Aditiv za beton "Pozzolith 100" i sportska podloga "Conipur M" korišćeni su prilikom obnove Olimpijskog stadiona u Kijevu.

Sportisti nose haj-tek rešenja direktno uz telo. Kopačke se sastoje od više od trideset delova. Ključnu komponentu predstavlja "Elastollan", poseban poliuretan koji proizvodi članica grupe "BASF Polyurethanes". On se nalazi u đonu, štitnicima za prste (na nogama), učvršćivačima, elementima za apsorpciju, a pored toga čini obuću fleksibilnijom, lakšom i izdržljivijom, saopšteno je.

Kako se dodaje, sportska oprema poput fudbalskih dresova sadrži "PolyTHF", važan sastojak rastegljivih vlakana od elastina i spandeksa. BASF takođe proizvodi komponente za funkcionalne tekstile uključujući termoplastične poliuretane (TPU) za opremu koja diše i ležerne tkanine, kao i "Ultramid", poliamid za zaštitu od svetlosti sa faktorom od čak 80 za blokiranje sunčevih zraka.

Posle jedne sledi druga utakmica tako da igrači moraju neprestano da vode računa o zdravlju. BASF-ovi vitamanski dodaci ishrani u voćnim napicima i sokovima doprinose uravnoteženom načinu ishrane. Vitamini poput vitamina E izbacuju slobodne radikale koji se tokom napornih vežbi nagomilavaju u mišićima. Vitamini B imaju suštinsku ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, belančevina i masti i neophodni su telu da srcu, krvotoku i mišićima daju energiju. Vitamin D je dobar za kosti i igra značajnu ulogu u održavanju mišića u vrhunskoj formi, navedeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.