NavMenu

Srpskoj privredi preti dalja stagnacija - Privrednici zahtevaju punu kontrolu javnih nabavki i sive ekonomije

Izvor: eKapija Utorak, 29.05.2012. 19:43
Komentari
Podeli

Generalni i finansijski direktori malih i srednjih preduzeća u Srbiji predviđaju pogoršanje stanja u privredi tokom leta i jeseni 2012. godine, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca (UPS) sprovedeno krajem aprila i početkom maja 2012.

Anketom su obuhvaćena 24 velika, 39 srednjih i 179 malih preduzeća koja ukupno zapošljavaju 15.976 zaposlenih lica.

U navedenoj anketi privrednici su kao šest dominantnih problema naveli pad prometa i kupovne moći građana iz meseca u mesec, nestabilnost i promene kursa dinara, duge rokove plaćanja, prezaduženost kod banaka i skupe kredite, visoka opterećenja zarada i brojne parafiskalne namete kao i prekomerenu birokratiju koja opterećuje i usporava poslovanje, saopštila je UPS.

U odgovoru na pitanje kakvi se trendovi očekuju tokom leta i jeseni 2012. godine većina je naglasila da će biti zadovoljna ako ne dođe do daljeg pada prometa roba i usluga, navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ukupno 66,12% anketiranih navelo da očekuje isti nivo ili pad prihoda, što pokazuje da su izgledi za oporavak privrede, porast prihoda i zaposlenosti veoma mali.

Tokom sprovedene ankete postavljeno je i pitanje šta bi prvo nova Vlada Republike Srbije trebalo da hitno uradi (u prvih 100 dana mandata). Anketirani su istakli sedam prioriteta: stabilizacija kursa dinara, obezbeđivanje većih sredstava za ulaganje u proizvodnju i podršku plasmanu domaće robe u inostranstvu, ukidanje prekobrojnih agencija i uvođenje elektronske uprave, smanjenje opterećenja zarada i broja parafiskalnih opterećenja, ubrzanje dobijanja građevinskih dozvola, regulisanje rokova plaćanja, kao i red u javnim nabakama.

Privrednici su takođe upitani da li smatraju da je podizanje PDV-a zbog nedostatka novca u državnoj kasi dobro rešenje.

Oko 52% je odgovorilo da će to dovesti do većeg pada prometa u privredi zbog niske kupovne moći građana, 25% je odgovorilo da je to prihvatljivo ako se istovremeno smanje opterećenja zarada i smanji broj parafiskalnih opterećenja, a 23% je navelo da se moraju tražiti druga rešenja.

Upitani koja su to rešenja i gde nova vlada može da nađe novac da popuni manjak u budžetu, privrednici su istakli punu kontrolu javnih nabavki, izjednačavanje proseka zarada u javnom sektoru sa prosekom zarada u privredi, punu kontrolu sive ekonomije i rigoroznu kaznenu politiku u cilju prevođenja u legalne tokove.

Procene menadžera u malim, srednjim i velikim preduzećima govore da bi se sa ove tri mere u budžetu uštedelo ili u njega slilo više od 2 mlrd EUR, što bi pokrilo manjak u budžetu i kroz nekoliko godina dovelo do pojave suficita, koji bi se morao usmeriti u proizvodnju i izvoz, a ne za podelu plata zaposlenima u javnom sektoru, navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.