NavMenu

Andrićgrad polako raste - Lepo vreme donelo užurbanost na višegradskom gradilištu

Izvor: Novosti Utorak, 29.05.2012. 09:14
Komentari
Podeli

Upravna zgrada preduzeća "HE na Drini" umesto da na Trgu palih boraca biće građena na lokalitetu Andrićgrada u Višegradu, dogovoreno je sa režiserom Emirom Kusturicom, a ovu ideju je podržao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Direktor preduzeća "HE na Drini" Mile Lakić rekao je da je sada već sigurno da IKOMOS neće dati saglasnost da se upravna zgrada ovog preduzeća pravi u kontaktnoj zoni mosta Mehmed paše Sokolovića, zbog svoje veličine, jer se stari most nalazi na listi Uneskove svetske kulturne baštine.

Prema njegovim rečima, sledi donošenje odgovarajućih odluka i korekcija projekta, a dinamika gradnje biće prilagođena izgradnji Andrićgrada.

Tim povodom, Andrićgrad je posetio i poznati arhitekta iz Beograda Branislav Mitrović po čijem idejnom rešenju će se ova zgrada i graditi.

On je potvrdio da po gabaritu nova lokacija u Andrićgradu odgovara zahtevima, s tim što je neophodno njeno spoljno prilagođavanje arhitekturi ostalih objekata u ovom kompleksu.

Ovih dana na objektima na kojima je završeno postavljanje izolacije i armaturnih mreža, počelo je zidanje hercegovačkim kamenom, tako da kompleks već dobija planirani izgled. Već se naziru objekti u glavnoj ulici-stradunu, čiji će početak oslikavati turski, pa austrougarski period, sve do trga na kome će se nalaziti gradska kuća.

Kako je Emir Kusturica ranije najavio, do avgusta ove godine sve kuće bi trebalo da budu obložene hercegovačkim kamenom. A u toku su i poslovi na iskopu temelja i novih objekata i njihovom betoniranju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.