Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.05.2012.| 13:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za 15 elektro-lokomotiva 65 mil EUR - Tender u drugoj polovini 2012.

(Foto: b)

Od ukupnog broja putnika, koje su prevezle "Železnice Srbije", između 25 i 28% čine putnici prevezeni BG vozom, rekao je Dragan Grujić, direktor Direkcije za prevoz u JP "Železnice Srbije", na sednici Grupacije proizvođača i remontera železničkih (šinskih) vozila u PKS.

Grupacija, koja radi u okviru Udruženja metalske i elektro industrije PKS, na svojoj drugoj sednici razmatrala je probleme preduzeća, posebno onih u restrukturiranju, u situaciji u kojoj, po rečima predsednika Grupacije Boška Slavkovića, čak i privatizovana preduzeća teško posluju. Od 138 firmi u restrukturiranju, čak 49 je iz sektora metalske industrije, podsetio je Ljubiša Obradović, sekretar Odbora metalske i elektro industrije PKS.

Učešće železnice u ukupnom transportu u poslednjih 25 godina u Srbiji je prosečno 42%, rekao je Grujić, napominjući da se pretežno radi o niskotarifirajućim robama, kao što su kamen i ugalj, a da visokotarifirajuće robe nema dovoljno, a maršrutni vozovi traže velike količine robe.

Od 8.980 teretnih kola, ispravno je 4.300, rekao je Grujić i napomenuo da su velika oštećenja nastala prevozom miliona tona kamenog agregata za izgradnju severnog kraka i autoputa Beograd - Novi Sad. U putničkom prevoz "Železnice Srbije" raspolažu sa 539 kola, od kojih je 156 ispravno. Od 38 elektromotornih vozova, ispravno je 18, od kojih je devet revitalizovano o trošku Grada Beograda za potrebe BG voza.

Ulaganje u infrastrukturu i vozna sredstva daje dobre rezultate, što je pokazala saradnja sa Gradom Beogradom. Kašnjenja BG voza na mesečnom nivou mere se minutima, dok je situacija kod vozova na republičkom nivou neuporedivo lošija, rekao je Grujić.

Ove godine grad finansira remont još dva elektromotorna voza, koji vrše "Šinvoz" i "Želvoz".

Finansiranje obnove železničkog voznog parka i infrastrukture vrši se iz tri izvora: Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Vlade Srbije i sopstvenih sredstava. Potpisan je ugovor, a u drugoj polovini 2012. očekuje se objavljivanje tendera za nabavku 15 elektrolokomotiva u vrednosti 65 mil EUR iz zajma EBRD.

Akcioni plan Vlade Srbije sastoji se od dve etape, prve od 2009 do 2015. godine i druge do 2027. i ima minimalni i razvojni scenario. U oba slučaja, insistiraće se na održavanju infrastrukture. Program Vlade Srbije za pomoć remonterima "Železnica Srbije" usporen je jer se radi o izbornoj godini, ali se očekuje njegov nastavak u drugoj polovini ove godine, rekao je Slobodan Đurić iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Proizvodimo za JP "Železnice Srbije", firme su opstale, a za one u restrukturiranju država trži strateške partnere, rekao je Đurić.

Milutin Minić, rukovodilac grupe za inspekciju železničkog saobraćaja iz Ministarstva infrastrukture i energetike, rekao je da će zajedno sa novim Zakonom o železnicama, koji će ići pred novi saziv Parlamenta, na usvajanje biti upućen i akt o i izgradnji intermodalnog terminala.

Srpskim proizvođačima i remonterima šinskih vozila predstavio se Deniz Selman, privrednik iz Turske, predstavnik kineskog proizvođača lokomotiva i vagona, koji zapošljava 180 000 radnika. Svoje programe predstavili su Koncern Fabrika vagona Kraljevo i Goša Fabrika šinskih vozila iz Smederevske Palanke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE