NavMenu

Za 15 elektro-lokomotiva 65 mil EUR - Tender u drugoj polovini 2012.

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.05.2012. 13:09
Komentari
Podeli

Od ukupnog broja putnika, koje su prevezle "Železnice Srbije", između 25 i 28% čine putnici prevezeni BG vozom, rekao je Dragan Grujić, direktor Direkcije za prevoz u JP "Železnice Srbije", na sednici Grupacije proizvođača i remontera železničkih (šinskih) vozila u PKS.

Grupacija, koja radi u okviru Udruženja metalske i elektro industrije PKS, na svojoj drugoj sednici razmatrala je probleme preduzeća, posebno onih u restrukturiranju, u situaciji u kojoj, po rečima predsednika Grupacije Boška Slavkovića, čak i privatizovana preduzeća teško posluju. Od 138 firmi u restrukturiranju, čak 49 je iz sektora metalske industrije, podsetio je Ljubiša Obradović, sekretar Odbora metalske i elektro industrije PKS.

Učešće železnice u ukupnom transportu u poslednjih 25 godina u Srbiji je prosečno 42%, rekao je Grujić, napominjući da se pretežno radi o niskotarifirajućim robama, kao što su kamen i ugalj, a da visokotarifirajuće robe nema dovoljno, a maršrutni vozovi traže velike količine robe.

Od 8.980 teretnih kola, ispravno je 4.300, rekao je Grujić i napomenuo da su velika oštećenja nastala prevozom miliona tona kamenog agregata za izgradnju severnog kraka i autoputa Beograd - Novi Sad. U putničkom prevoz "Železnice Srbije" raspolažu sa 539 kola, od kojih je 156 ispravno. Od 38 elektromotornih vozova, ispravno je 18, od kojih je devet revitalizovano o trošku Grada Beograda za potrebe BG voza.

Ulaganje u infrastrukturu i vozna sredstva daje dobre rezultate, što je pokazala saradnja sa Gradom Beogradom. Kašnjenja BG voza na mesečnom nivou mere se minutima, dok je situacija kod vozova na republičkom nivou neuporedivo lošija, rekao je Grujić.

Ove godine grad finansira remont još dva elektromotorna voza, koji vrše "Šinvoz" i "Želvoz".

Finansiranje obnove železničkog voznog parka i infrastrukture vrši se iz tri izvora: Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Vlade Srbije i sopstvenih sredstava. Potpisan je ugovor, a u drugoj polovini 2012. očekuje se objavljivanje tendera za nabavku 15 elektrolokomotiva u vrednosti 65 mil EUR iz zajma EBRD.

Akcioni plan Vlade Srbije sastoji se od dve etape, prve od 2009 do 2015. godine i druge do 2027. i ima minimalni i razvojni scenario. U oba slučaja, insistiraće se na održavanju infrastrukture. Program Vlade Srbije za pomoć remonterima "Železnica Srbije" usporen je jer se radi o izbornoj godini, ali se očekuje njegov nastavak u drugoj polovini ove godine, rekao je Slobodan Đurić iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Proizvodimo za JP "Železnice Srbije", firme su opstale, a za one u restrukturiranju država trži strateške partnere, rekao je Đurić.

Milutin Minić, rukovodilac grupe za inspekciju železničkog saobraćaja iz Ministarstva infrastrukture i energetike, rekao je da će zajedno sa novim Zakonom o železnicama, koji će ići pred novi saziv Parlamenta, na usvajanje biti upućen i akt o i izgradnji intermodalnog terminala.

Srpskim proizvođačima i remonterima šinskih vozila predstavio se Deniz Selman, privrednik iz Turske, predstavnik kineskog proizvođača lokomotiva i vagona, koji zapošljava 180 000 radnika. Svoje programe predstavili su Koncern Fabrika vagona Kraljevo i Goša Fabrika šinskih vozila iz Smederevske Palanke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.