NavMenu

Lajkovanje ne zaustavlja pad - Kako da iz Srbije postanete vlasnik akcija "Facebook"-a?

Izvor: eKapija Utorak, 22.05.2012. 15:23
Komentari
Podeli

U prve tri sekunde, od kako je kompanija "Facebook" izašla na berzu, vlasnike je promenilo čak 82 miliona akcija, što predstavlja skoro petinu od ukupno prodatih 421 milion akcija.

Zbog navale naloga Njujorška berza "Nasdaq", na kojoj su akcije listirane, morala je da odloži početak trgovanja akcijama "Facebook-a" za oko pola sata.

Firma je zbog nezapamćenog interesovanja investitora u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO), povećala obim ponuđenih akcija za četvrtinu i umesto 337 miliona ponudila 421 milion akcija. Raspon cene je povećala na 34 do 38 USD a emisionu cenu je utvrdila na gornjoj granici. Predviđeno je da od prodaje akcija firma i njeni prvobitni akcionari i zaposleni obezbede oko 16 mlrd USD, a još oko 2,4 mlrd USD dobiće za dodatno izdate akcije.

Lajkovanjem u minus

Međutim, posle početne euforije od petka cena akcija je doživela veći pad. Akcije kompanije "Facebook" su u jučerašnjem trgovanju pale za više od 10% ispod početne cene akcija od 38 USD. Cena je bila tek 34,03 USD.

Ovaj pad, američki analitičari objašnjavaju time da "tržište jednostavno nema apetit za ovoliki broj ponuđenih akcija".

Na kraju prvoga dana trgovanja ispostavilo se da medijska buka ne utiče na one koji upravljaju fondovima vrednima milijarde dolara i da količina "lajkova" i slika kućnih ljubimaca ipak ima manju vrednost nego potencijalne mogućnosti zarade kompanije koja okuplja najveći broj korisnika na svetu.

Tako se nakon neverovatnog medijskog praćenja i najavljivanja "inicijalne ponude veka" pokazalo da su jedino investitori imuni na marketinške priče i ne "lajkuju" projekte iza kojih ne stoji dobar povrat na investirani novac.

I Srbi među vlasnicima najveće društvene mreže

Na pitanje kolege novinara kako može da kupi akcije "Facebook"-a iz Beograda, prvo smo se nasmejali, a onda shvatili da je pitanje "na mestu". Iako, kako saznajemo, naloge za kupovinu akcija koji su došli iz Srbije, možemo prebrojati na prste, njih ipak ima.

Za sada se sugrađani više raspituju, ali ima i onih koji su spremni da uz pomoć "Facebook" mreže, ne dođu samo do novih prijatelja, već i do kapitala.

Uglavnom su se odlučivali da to učine preko dve brokerske kuće koje trguju akcijama inostranih kompanija, a to su "Ilirika Investments" i "Intercapital Securities". Brokeri objašnjavaju da je procedura prilično jednostavna, a da su provizije do 1,2%.

Građani mogu preko ovih kuća da kupuju akcije na regionalnim i svetskim berzama, s tim što im se ne isplati da ulažu male sume. Brokeri su mišljenja da je, otprilike, sve ispod 1.000 EUR neisplativo jer su provizije na tu uloženu sumu i petina od tog iznosa. Na veće sume, recimo od 10.000 do 100.000 EUR plaća se manja provizija.

FX platforme

Osim putem brokerskih kuća "Ilirika" i "Intercapital Securities", trgovina akcijama "Facebook" moguća je i putem FX platformi.

Marko Maksimović iz "FX lidera" kaže za "eKapiju" da njihova kuća ima u ponudi akcije Facebook-a, kao i mnoge druge atraktivne akcije iz portfelja velikih svetskih indeksa.

Kako objašnjava, postupak kupovine akcija je veoma jednostavan: putem sajta www.fxlider.com ili u kontaktu sa savetnikom otvarate namenski račun za trgovanje, zatim deponujete novčana sredstva namenjena za trgovine i putem on-line platformi možete izvršiti kupovinu akcije.

- Prednost ovakvog trgovanja je i ta što može da se koristi tzv. Short Sell opcija i zaradi novac takođe i na padu cena akcija – kaže u "FX Lideru" za naš portal.

Kažu da su u poslednje vreme imali uopšteno povećano interesovanje klijenata za sve akcije, a u poslednjih nekoliko nedelja i za akcije "Facebook"-a.

Direktno kod "stranaca"

Osim navedenih načina, građani koji i nakon ovolikog početnog pada akcija, žele da ih kupe, mogu putem Interneta i direktno da stupe u kontakt sa brokerskim kućama u inostranstvu. Oni pošalju ugovor, kao i fakturu za plaćanje i nakon dva do tri dana postajete njihov klijent, a sva buduća trgovanja se završavaju klikom miša na opcije sell (prodaj) ili buy (kupi).

Čekajte

I za kraj, ostaje "samo" dilema – da li kupiti akcije kompanije "Facebook". Naši brokeri ipak savetuju, da se sačeka sa ulaganjem, jer je, kako kažu, odnos cena akcija i profitabilnosti kompanije prilično nerealan.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.