Izvor: eKapija | Ponedeljak, 21.05.2012.| 16:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Muške cipele iz Vranja za rusko tržište - "Minex" nakon prozvodnje delova obuće za italijanske firme pokreće sopstveni brend

Sto četrdeset zaposlenih u pogonima firme "Minex" u Vranju i Vladičinom Hanu godišnje proizvodi delove za 150.000-200.000 pari ženske, muške i dečije obuće. Posle petnaestogodišnje prozvodnje za poznate italijanske kompanije, u vranjskom "Minex"-u su odlučili da je pravo vreme da pokrenu svoj brend. Vođeni bogatim iskustvom i radom na savremenim mašinama veruju da će muška cipela iz ovih pogona osim na tržištu Srbije dobro proći i u Rusiji i Poljskoj.

- Cilj nam je da u narednom periodu zaokružimo proces proizvodnje muške obuće. Trebalo bi uskoro da nađemo stranog partnera sa kojim bismo zajedno uložili u proizvodnju. Imamo dovoljno iskustva i mogućnosti da stvaramo sopstveni brend koji bi se vremenom razvijao – kaže u razgovoru za "eKapiju" Zoran Stoilković, vlasnik firme "Minex" Vranje.

Sa kolekcijom muških cipela "Minex" se već pojavio na sajmovima, a ta obuća se može naći u prodavnicama u Beogradu, Nišu, Pančevu i dr.

Vranjski obućari su i ranije osvajali svet, kada je "Koštana" zapošljavala dve hiljade radnika i proizvodila dnevno 30.000 pari obuće.

Zoran Stoilković

- Nakon raspada "Koštane" formirano je deset preduzeća sa 100-150 radnika. Osim toga u našem kraju posluje pedesetak preduzeća sa po deset radnika. Obućari sa područja Pčinjskog okruga zapošljavaju oko 2.000 radnika. Ranije smo pojedinačno nastupali ali smo uz veliku podršku USAID-a formirali asocijaciju. Četrnaest firmi je formiralo klaster "Koštana Shoes Vranje", tako da nastupamo zajedno – napominje Stoilković.

Naš sagovornik najavljuje učestvovanje klastera na sajmovima u Rusiji i Italiji, i kaže da su na sajmu u Dizeldorfu ostvarili dosta kontakata.

- Kroz poslovanje putem klastera bićemo konkurentniji. Na sajmu u Nemačkoj se pojavilo dosta kompanija koji su zainteresovani za saradnju sa našom asocijacijom. Blizu smo tog tržišta i možemo da pariramo firmama sa Dalekog istoka. Cilj nam je da dobijemo posao od partnera iz Nemačke, jer saradnja sa njima obećava sigurnost, bolje su cene, a i čini mi se da možemo ispuniti njihove zahteve.

Petnaest godina uspešnog poslovanja sa Italijanima

Zoran Stoilković je nakon 14 godina provedenih na rukovodećim pozicijama u "Koštani" odlučio da 1997. osnuje svoju firmu koja je na početku imala 20 zaposlenih.

- Zbog nedostatka sredstava nisam krenuo sa prozvodnjom obuće, jer je potrebno ne samo ulaganje u proizvodnju već i ulaganje u razvoj brenda. Krenuo sam sa uslugom odnosno sa tzv. lon poslovima. U početku smo proizvodili delove za dečiju obuću za firmu "Kiko", a posle toga smo 2-3 godine radili za "Carmens".

Kada je 2002. broj radnika u "Minex"-u povećan na 80, ugovorena je prozvodnja sa poznatom italijanskom kompanijom "Nero Giardini".

- Deset godina već proizvodimo za njih gornje delove obuće. Kada je nastupila kriza 2008. došlo je do prekida prozvodnje. Dva meseca smo bili bez posla jer nismo imali naloge od Italijana. To su bili veliki troškovi za firmu. Tada sam došao na ideju ili da otvorim treću smenu ili da otvorim novu fabriku gde bih radio za drugog kupca jer je mala verovatnoća da neće biti posla ako sarađujemo sa dva partnera. U razgovoru sa predsednikom Vladičinog Han sam saznao da ovde ima dosta nezaposlenih i odlučio da pogon otvorim u ovoj opštini. Pošto smo mi izvozno preduzeće dobili smo podsticaje za zapošljavanje 50 radnika od Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

U pogon u Vladičinom Hanu "Minex" je uložio 350.000 EUR. Na početku proizvodnje u martu 2011. radili su delove obuće za domaće kupce, a već u aprilu su počeli da proizvode delove obuće za italijanski brend "Moschino"

- Han nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti tako da smo ljude iz drugih zanimanja slali šest meseci na obuku. "Moschino" je veoma zahtevan, tako da je prvih 5-6 meseci rada za njih bilo veoma teško, ali smo uspeli da završimo sezonu bez nekih problema u rokovima i kvalitetu – kaže sagovornik "eKapije".

Danas proizvode kompletan gornji deo obuće u jednoj sezoni za "Moschino", a u sledećoj za "Naturino". Kao poluproizvod izvoze u Italiju gde se spaja sa đonom.

Stoilković objašnjava da obuća ne može da nosi natpis "made in Italy" ako se donji delovi izrađuju van Italije.

- Bilo šta što pripada đonu mora da bude urađeno u Italiji, zato mi proizvodimo samo gornje delove, ali sve sirovine dobijamo iz Italije. Ma koliko obućarstvo napredovalo i imali automatske mašine, izrada gornjih delova iziskuje mnogo ručnih operacija. To je za zapad dosta skupo jer je tamo radnik najskuplji – objašnjava prvi čovek "Minex"-a.

Iz oba pogona dnevno izađe 600-700 pari dečje, ženske i muške obuće, odnosno gornjih delova.

Ako rešite da kupite "Moschino" cipele, setite se da je velika verovatnoća da je "bolja polovina" naša, odnosno proizvedena na jugu Srbije.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.