NavMenu

U ateljeu "Terra" u Kikindi puštena u rad najviša električna peć za pečenje gline u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 18.05.2012. 09:40
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)

U ateljeu "Terra" u Kikindi juče je puštena u rad najviša električna peć za pečenje gline u Srbiji, koja će vajarima omogućiti da u njoj ispeku monumentalne skulpture visine do 2,5 metra. Novac za kupovinu peći impresivnih gabarita obezbedili su opština Kikinda i Pokrajinski sekretarijat za kulturu. Peć za pečenje skulptura na maksimalnih 1.250 stepeni, visoka je 2,5 metra, dok je njena "rerna" široka i duboka 1,2 metra.

- Ovo je dan za pamćenje jer smo u rad pustili najveću peć u Srbiji, a možda čak i u Evropi. To znači da će vajari koji svakog leta stvaraju na Internacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti, kao i studenti iz naše zemlje, regiona i Evrope, imati još bolje uslove za rad. Nadam se će ovu peć budući i već afirmisani vajari maksimalno koristiti - rekao je Ilija Vojinović, predsednik SO Kikinda.

Osnivač i direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" Slobodan Kojić, priznao je da su godinama priželjkivali ovakvu peć.

- Prepreka za tako nešto bila je visoka cena. U Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, a posebno u Nemačkoj i Italiji, ovakve peći si enormno skupe. Na našu sreću mi smo je dobili od firme "Grejač komerc" iz Bečeja po simboličnoj ceni od svega 2,1 milion dinara. To je deset, pa čak i dvadeset puta jeftinije nego u evropskim zemljama.Ta firma je zapravo želela da svoj proizvod ima na najadekvatnijem mogućem mesti. Izabrali su "Terru"- kazao je Kojić.


Ova peć namenjena je isključivo za pečenje, ali skulpture mogu da se dosušuju u zadnjoj fazi sušenja.

-Zahvaljujući ekstruderu koji smo kupili prošle godine, umetnici su u mogućnosti da ekperimentišui dodaju šamot u različitim procesima. Dodavanjem šamota ili drugih komponenti stepen pečenja povećava se za još sto stepeni - pojasnio je Kojić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.