Izvor: eKapija | Utorak, 15.05.2012.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Agronomi žele savremenu mehanizaciju - Pametne mašine među najtraženijim proizvodima na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

(Foto: b)

Sve više poljoprivrednika zainteresovano da mehanizacija na njihovim poljima bude nove generacije, jer se, posle većeg ulaganje na početku, vrlo brzo obezbeđuje dugoročna ušteda. To potvrđuje i 79. međunarodni poljoprivredni sajam. Kako je saopšteno iz ove institucije, svi izlagači na svom štandu imaju bar po jednu pametnu mašinu, ili mogućnost da se savremeni sistemi ugrade. Tako je na štandu "Almexa", "Masferg agra", "Res trade", VAIT-a... Cena tih mašina je različita i zavisi od opreme, snage motora, konfiguracije, pa su traktori "džon dir" od 65.000 do 170.000 EUR, traktor "štajer CBT 6225" s punom opremom i ugrađenim autopilotom košta 120.000 EUR, bez poraza na dodatu vrednost, a mašine JCB su oko 60.000 EUR.

Razvoj savremene nauke i tehnologije doneo je niz novina u poljoprivredi, a značajan iskorak je napravljen kada se na tržištu pojavila takozvana pametna poljoprivredna mehanizacija, satelitski navođena. Dok je pre nekoliko godina to bila novina i atrakcija, danas je sve više poljoprivrednika, bilo da imaju mala gazdinstva ili su veliki poljoprivredni proizvođači, zainteresovano da mašine koje rade na njihovim poljima budu upravo nove generacije, jer se, posle većeg ulaganje na početku, vrlo brzo obezbeđuje ušteda, koja je dugoročna.

Savremeni uređaji za satelitsku navigaciju mogu biti ugrađeni u traktore ili kombajne, ali se, ukoliko je kupac zainteresovan, mogu i dodatno ugraditi. Cena ovih uređaja zavisi od vrste i preciznosti i kreće se od oko 1.500 pa i do iznad 10.000 EUR. Uz to, postoje uređaji koji se mogu ugraditi i u traktore i u kombajne, bez obzira na proizvođača i jačinu mašine, samo je važno da imaju hidraulični volan. Dakle, ponuda je prilagođena potrebama i visini budžeta. Iako mašine sa satelitskim navođenjem najčešće kupuju veliki poljoprivredni proizvođači, sve je više i onih manjih, koji žele da ostvare bolje rezultate u proizvodnji, što potvrđuje da farmeri sve više vode računa o troškovima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.