NavMenu

Morska voda kao energent - "SM Inženjering" predstavio ekološke i energetski efikasne sisteme grejanja i klimatizacije

Izvor: eKapija Petak, 11.05.2012. 10:59
Komentari
Podeli

Ako vam je i ove zime grejanje, zbog kojeg ste morali da čistite dimnjake i dovozite ugalj ili drva, ispraznilo džepove, da li biste poverovali da je prostor od 2.500 kvadrata moguće grejati za samo 250 EUR mesečno?

Neobično ili ne, upravo ovoliko u zimskim mesecima izdvaja jedna privatna televizija u Bijeljini, koja u svom objektu koristi "pametni sistem grejanja" beogradskog preduzeća "SM Inženjering".

Ova kompanija ekološke i energetski efikasne sisteme grejanja i klimatizacije predstavila je i na nedavno održanom Sajmu građevine u Beogradu. "SM-Inženjering" ove sisteme uvodi već 16 godina. Osim što ne narušavaju izgled prostorije, pametni sistemi komforni su i jednostavni za korišćenje, a karakteriše ih i izuzetna ušteda energije, pa samim tim i novca.

U pitanju su "Variotherm" sistemi podnog grejanja, plafonskog hlađenja, kao i podnog i zidnog grejanja i hlađenja, koje "SM inženjering" implementira na tržištu Srbije, u Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Ovi sistemi, koji sa klasičnim energentima (gas, tečna i čvrsta goriva, električna energija i sl) štede i do trećine energije, koriste se u kombinaciji sa geotermalnim toplotnim pumpama, pa je ušteda energije u tom slučaju i do 10 puta.

- Toplotna pumpa u radu anagažuje 1 kilovat električne energije, a šest uzima iz geotermalnog izvora, pa je izlazna energija koju dobijate 7 kilovata. U kombinaciji sa zidnim ili podnim sistemima, grejanje može biti jeftinije i do 10 puta – objašnjava za "eKapiju" direktor ovog preduzeća Srđan Milinković.

Od luksuznih vila do socijalnih stanova

"SM Inženjering" pametne sisteme grejanja i hlađenja u početku je uvodio samo u privatnim vilama, gde je investitorima pre svega bilo važno "da je lepo i udobno". Međutim, kako se svest i informisanost ljudi o mogućim uštedama i smanjenju zagađenja povećavala, tako je rasla i primena ovog načina grejanja.

- Trenutno imamo nekoliko ugovorenih poslova u Beogradu, u pitanju su stambene zgrade od oko 2.000 kvadrata. Osim toga, na leto ćemo početi radove na dve luksuzne vile u Crnoj Gori, gde će biti korišćene toplotne pumpe na morsku vodu. U pitanju je isti princip rada kao i kada je reč o običnom bunaru, osim što ćemo opremu morati da prilagodimo morskoj vodi koja je agresivnija – kaže naš sagovornik.

- Iako je nezahvalno praviti dugoročne planove, verujem da ćemo u skorije vreme imati i mnogo više posla, jer je ovo sistem grejanja koji se u Evropi sve više koristi u socijalnoj stanogradnji, a taj trend doći će i u našu zemlju. Na primer, najveći broj objekata koji koriste geotermalno grejanje u Velikoj Britaniji jesu socijalni stanovi. To je i logično, jer ako neko ne može da priušti ekonomsku cenu stana, neće moći ni da plaća skupo grejanje – objašnjava Milinković, i dodaje da u prilog "pametnim sistemima" ide i činjenica da tradicionalni energenti stalno poskupljuju.

Najveći projekat na kome je "SM-Inženjering" do sada bio angažovan jeste stambeno-poslovni objekat "B2" u Balkanskoj ulici, od oko 24.000 kvadrata, gde je uveden sistem zidnog grejanja i hlađenja, koji je povezan na daljinsko grejanje i ima toplotne pumpe vazduh-voda za rad u prelaznom i letnjem periodu. Zatim, u blagodetima njihovih sistema uživaju i zaposleni u Građevinskoj direkciji Srbije, gde je u objektu od oko 1.500 m2 uvedeno zidno grejanje i hlađenje, sa upotrebom geotermalnih toplotnih pumpi koje koriste bunar. Takođe, "pametno grejanje" koristi i beogradska bolnica "BelMedic", kao i veliki broj privatnih kuća, stanova, vila i privatnih bazena u glavnom gradu.

Ono što se svaki investitor zapita pre nego što se odluči za ove sisteme, jeste koliko će ga uvođenje površinskog grejanja i hlađenja ili toplotnih pumpi koštati.

- Cena često zavisi od samog objekta – što je on manji, sistem je po kvadratu skuplji. Kada je reč o zidnom grejanju i hlađenju, kao i podnom grejanju, cena je oko 50-60 EUR po kvadratu grejne površine. U proseku, oko 50 EUR po m2 potrebno je izdvojiti i za geotermalnu podstanicu (toplotna pumpa i drugi elementi).

- Nadalje, cena zavisi od toga koji geotermalni izvor se koristi – nekada je u pitanju podzemna voda, odnosno bunar, a nekada koristimo geotermalne sonde. Dogodi se da potrebnu količinu podzemne vode nađemo na 20 metara dubine pa bunar košta 1.000 EUR, a nekada su u pitanju mnogo veće dubine pa se cena popne i do 10.000 EUR. Iako ovo na prvi pogled izgleda skupo, ako se u obzir uzme da će vas "pametno grejanje" u korišćenju koštati 10 puta manje nego tradicionalno, onda je jasno da se ova investicija isplati. Rok otplate je 4-7 godina – kaže Milinković.

Od izuzetnog značaja je i činjenica da je za sisteme površinskog grejanja i hlađenja potrebno minimalno, gotovo nikakvo održavanje – ne postoji grejno telo koje biste morali da čistite, a same instalacije zahtevaju izuzetno malo posla. Izvesna održavanja potrebna su za bunare, dok geotermalna sonda ne iziskuje nikakav posao na održavanju. Troškovi su, i kada je reč o ovoj komponenti, daleko niži nego kod komercijalnih sistema.

- Bitan argument je i bezbednost – za razliku od kotla, na toplotnoj pumpi ne postoji ništa što bi se moglo zapaliti ili eksplodirati. To je uređaj koji nije ništa opasniji od frižidera.

Partneri

"SM-Inženjering" ekskluzivni je zastupnik austrijskih firmi - "Variotherm Heizsysteme", koja proizvodi najkvalitetnije zidne, podne i plafonske sisteme grejanja i hlađenja, i "Heliotherm", koji proizvodi toplotne pumpe. Da bi sistem pametnog grejanja bio zaokružen, "SM-Inženjering" partner je i švajcarske kompanije ("HakaGerodur") koja proizvodi geotermalne sonde.

- Sve komponente su vrhunskog kvaliteta, pa sistem traje koliko i sam objekat. Toplotne pumpe su potpuno automatizovane, njihov rad naša kompanija, kao i investitor može pratiti putem Interneta. To nam omogućava da bilo kakav eventaulni problem rešimo bez odlaska na teren.

"SM Inženjering" stalno zapošljava 5 inženjera, a trajno sarađuje se nekoliko firmi i zanatskih radnji koje ga prate u izvođenju objekata.

M.S.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.