Izvor: eKapija | Sreda, 30.03.2005.| 14:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ekspanzija Hypo-Alpe-Adria grupe u Srbiji – 650 mil EUR investicija

Hypo Alpe-Adria-Grupa u Srbiji u 2004 se, ukupnim investicijama od preko 650 mil EUR, svrstala u red najvećih finansijskih korporacija u Srbiji.

 

Hypo Alpe-Adria-Banka je, završila 2004. godinu s bilansnom sumom od 360 mil EUR, što je čak četiri puta više nego na kraju 2003, čime je postala šesta najveća banka u Srbiji sa tržišnim udelom od 5%, dok je po obimu plasmana od preko 290 mil EUR skočila na peto mesto. Toj sumi treba dodati i 225 mil EUR plasiranih direktno iz austrijske centrale ove banke. Više od 80% od ukupno plasiranih sopstvenih sredstava čine krediti privredi, dok je ostatak plasiran stanovništvu. Depoziti klijenata na kraju 2004 iznosili su 78,2 mil EUR, a čist profit banke prešao je 6 mil EUR.

 

Prema planu, bilansna suma bi 31. decembra 2005. trebalo da prevaziđe 570 mil EUR, dok bi broj zaposlenih trebalo da naraste do 520

 

U 2005 biće nastavljeno intenzivno širenje poslovne mreže Hypo Alpe-Adria-Banke u Srbiji. Pored sadašnjih 13 poslovnih jedinica u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Šapcu, Čačku i Nišu, Hypo Alpe-Adria-Banka otvoriće filijale i u Somboru, Apatinu, Vrbasu, Bačkoj Palanci, Bečeju, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Smederevu, Novom Pazaru i Kruševcu, ali i još tri ekspoziture u Beogradu i jednu u Novom Sadu.

 

Ne manji poslovni uspeh ostvario je Hypo Alpe-Adria Leasing, čiji je ukupni obim finansiranja na kraju 2004 dosegao 120 mil EUR, naspram 30 mil EUR na kraju 2004, rekao je član Uprave te kompanije Vladimir Jamšek.

 

Hypo Alpe-Adria Leasing na tržištu Srbije sada drži gotovo 40% od ukupnog obima poslova u oblasti finansijskog lizinga. U poslovanju ove kompanije i dalje je, sa 69%, najzastupljenije finansiranje nabavke motornih vozila, a 78 procenata klijenata, mereno po iznosu finansiranja, čine pravna lica. U 2005-oj planirano je otvaranje novih filijala Hypo Alpe-Leasinga u Šapcu, Somboru, Vršcu i Zrenjaninu, kao i uvođenje operativnog lizinga pokretnih i nepokretnih stvari, ali i finansiranje nekretnina.

 

Kompanija Hypo Alpe-Adria Consultants, koja se bavi investicionim ulaganjima, prevashodno u oblasti nekretnina, u 2004 je povećala vrednost investicija sa 2.5 na preko 12 mil EUR. U naredne dve godine, investiciona ulaganja treba da pređu iznos od 40 mil EUR, izjavio je član Uprave Boris Ignjatović.

 

Pored završetka poslovne zgrade Hypo Plaza na Novom Beogradu, u kojoj se sada nalazi sedište Hypo Alpe-Adria-Grupe u Srbiji, potpisani su ugovori koji će omogućiti izgradnju poslovnog kompleksa Hypo Bulevar u Novom Sadu i kupljen plac na mestu nekadašnjeg restorana «Tri lista duvana» u Beogradu, na kome je moguća izgradnja poslovnog centra ili hotela. Izgradnja na obema lokacijama trebalo bi da bude okončana 2007. godine.

 

U novembru su započeti radovi na izgradnji poslovnog centra Hypo Hill u Žarkovu, u kome će biti smeštena i filijala Hypo Alpe-Adria-Banke, a završetak radova planiran je za sredinu ove godine. U planu za ovu godinu su i početak izgradnje marine na crnogorskoj obali, luksuznog stambenog prostora u centru Beogradu i dalja strateška kupovina zemljišta, dodao je Ignjatović.

 

Najmlađa kompanija u sastavu grupe, Hypo Alpe-Adria Securities, počela je sa radom sredinom juna 2004. godine i već do kraja decembra ostvarila obim poslovanja od 17 mil EUR i probila se među prvih deset brokerskih kuća u trgovanju akcijama i obveznicama stare devizne štednje na Beogradskoj Berzi, rekla je članica Uprave te kompanije Svetlana Krstić. Osnovnu delatnost ove kompanije čine brokerski poslovi za račun klijenata i za sopstveni račun i ostali poslovi s hartijama od vrednosti, ali i konsultovanje pri preuzimanju i strategiji izlaska firmi na tržište.

 

U drugoj polovini ove godine Hypo Alpe-Adria-Banka, Hypo Alpe-Adria Leasing, Hypo Alpe-Adria Consultants i Hypo Alpe-Adria Securities useliće se u nove prostorije u renoviranom Poslovnom centru «Ušće», najavio je član Uprave Hypo Alpe-Adria-Banke Markus Ferstl.

 

Četiri kompanije koje su danas predstavile rezultate svog poslovanja deo su međunarodne finansijske grupe sa sedištem u Klagenfurtu (Austrija), osnovane 1896. godine. Hypo Alpe-Adria-Grupa ima preko 200 poslovnica u Austriji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Lihtenštajnu i Nemačkoj. Ocenjena je najvišim ocenama sigurnosti od strane dve najveće međunarodne agencije za procenu sigurnosti poslovanja, Standard & Poors i Moody`s. Grupa je u vlasništvu dva akcionara: austrijske pokrajine Koruške i osiguravajućeg društva Grazer Wechselseitige Versicherung (GRAWE).

 

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.