Izvor: eKapija | Sreda, 09.05.2012.| 14:36

Zobnatica u galopu - Rekonstrukcija hotela "Kaštel" unaprediće turizam Bačke

Kaštel

Poljoprivredno turistički kompleks Zobnatica nadaleko je poznat po ergeli konja čija su grla vladala hipodromima bivše Jugoslavije. Defile konja, parada zaprega, kasačke trke i takmičenje u preponskom jahanju svake godine okupljaju na desetine hiljada posetilaca na Zobnatičkim konjičkim igrama. Od aprila ove godine turistički kompleks nedaleko od Bačke Topole, sasvim sigurno biće domaćin još većeg broja gostiju. A glavni razlog za to nisu konji. Osim 100 grla punokrvinih i polukrvih konja, Zobnatica ima još toga sa čime se diči, a kulturni i turistički razvoj ovog dela Vojvodine uvećan je obnovom čuvenog dvorca u ovom mestu.

Rekonstrukcija sada hotelskog zdanja "Kaštel" trajala je 70 radnih dana, a dvorac je u novom ruhu zablistao na svečanom otvaranju krajem aprila ove godine. Obnovom hotela u Zobnatici dobijeni su novi sadržaji, poboljšani kapaciteti, a osim kvalitetnog smeštaja gosti će imati priliku da na ovom vojvođanskom imanju iskuse i niz rekreativnih i kulturnih sadržaja, koji kompleks u Zobnatici nudi.

Potpuna rekonstrukcija

Zgradu dvorca "Kaštel" izgradio je spahija Ðula Terelei davne 1882. godine, a danas je jedan od 28 dvoraca u Vojvodini koji su proglašeni za dobro od opšteg značaja i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prostire se na površini od 1170 m2, a proteklih pola godine rekonstruisan je potpuno - od temelja do krova.

- Rekonstrukcija hotela započela je 12. oktobra prošle godine i trajala je do početka februara. Novi temelji postavljeni su ispod postojećih kako bi zgrada dobila na stabilnosti. U okviru istih gabarita izgrađen je sprat sa tornjem kao vidikovcem. Zadnja terasa prema jezeru dobila je novi značaj, a fasada i krov su rađeni u stilu i načinu građenja iz vremena kada je objekat nastao – kaže u razgovoru za "eKapiju" Andrija Raičević, direktor preduzeća "Zobnatica", koje je 2008. kupila kompanija "New company", vlasnik beogradskog "IN Hotela".

U rekonstrukciju hotela ova firma uložila je više od 800.000 EUR, a da se vrati stari sjaj vojvođanskog kaštela bilo je zaduženo preduzeće "Port-Expres" iz Bačke Topole.

Kako Raičević ističe, hotel još nije imao novu kategorizaciju pa ima tri zvezdice koliko je imao i pre rekonstrukcije, dok su po novoj kategorizaciji predviđene četri zvezdice.

Doza hedonizma

Hotel raspolaže sa 20 soba od čega 16 dvokrevetnih i 3 jednokrevetne i jednim apartmanom. Uz kvalitetan hotelski smeštaj hotel se diči i vrhunskom kuhijom, a gurmanski užitak ispunjavaju tradicionalna mađarska jela i specijaliteti domaće kuhinje. Kako je sve je u znaku prirode i zdravog života i hrana koja se spravlja u hotelskom restoranu proizvodi se na farmama i njivama u Zobnatici.

Gostima u hotelu su na raspolaganju i novi sadržaji– sauna i kuglana, a nezaboravne uspomene upotpuniće bogata turistička ponuda ovog vojvođanskog naselja: boravak na jezeru, ergela, muzej konjarstva i umetnička galerija.

Konji i relaksacija

Zobnatica je mesto za one koji vole prirodu, mir i tišinu a naročito konje. Ergela u ovom mestu postoji više od 200 godina a danas broji preko 100 grla. Na samom ulazu u nju nalazi se statua Jadrana, najpoznatijeg grla iz ergele, napravljena u prirodnoj veličini. Tradicija nalaže da se svakog drugog vikenda u septembru održavaju Zobnatičke konjičke igre kada pasionirani jahači odmeravaju svoju snagu. Manifestacija se otvara defileom konja i paradom zaprega, a na dvodnevnoj svečanosti konjičke igre okupe i nekoliko desetina hiljada posetilaca.

Da su konji ono po čemu se ovo imanje prepoznaje, potvrđuje i Muzej istorije konjičkog sporta, ispred koga se nalazi statua Kazanove, još jednog proslavljenog trkača iz ergele.

Galop punokrvnih i polukrvih engleskih konja u Zobnatici mogu da iskuse i sami posetioci. Oni, koji pak ne žele na rekreativno jahanje mogu da uživaju u vožnji fijakerom i lovačkim kočijama ili da dan provedu na jezeru, na uredno uređenom kupalištu i plaži, koji se nalaze na imanju.

- Gostima je na raspolaganju i rekreativni ribolov na našem jezeru koje se prostire na 240 hektara. Jezero je bogato ribom šaran, smuđ, som, babuška, štuka, tolstolobik, a jezerska voda je druge kategorije. Osim kupanja i ribolova, gosti mogu da provode vreme u rekreaciji, u šetnji ili trčanju na stazama pored jezera, a na imanju se nalazi i fudbalsko igralište sa kompletnim sadržajem za pripreme sportista i takmičenja.

Najbolji način da iskoriste dan za ljubitelje lova će svakoko predstavljati pohod na divljač, jer osim rasnih konja koji ponosno gospodare ergelom, imanje je i dom srndaća, fazana i divljih svinja.

Novi turistički centar

Prema Raičevićevim rečima, Zobnaticu je tokom 2011. godine posetilo preko 11.000 gostilju, mahom đačkih ekskurzija. Rekonstrukcijom dvora smeštajni kapaciteti su uvećani što će direktno uticati i na porast broja gostiju na vojvođanskom imanju.

Boravak u dvokrevetnoj sobi u hotelu za dve osobe košta 5.360 dinara, a u jednokrevetnoj 2.680, dok je cena u apartmanu 3.180 dinara po osobi.

Naselje Zobnatica nalazi se u opštini Bačka Topola u Severnobačkom okrugu, na 25 km južno od Subotice. Od Novog Sada je udaljena 75 km a od Beograda 145.

I.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.