NavMenu

Sa piste na salaše - Vojvodina dobija aerodrom do 2015. godine?

Izvor: Press Nedelja, 06.05.2012. 15:31
Komentari
Podeli

Novi aerodrom na Čeneju u blizini Novog Sada, čiji je idejni projekat izradio Fakultet tehničkih nauka, biće završen u naredne tri godine na površini većoj od sedam hektara, najavio je u petak (4. maj 2012.) predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić.

Kako je saopšteno, aerodrom će biti namenjen kako domaćem tako i međunarodnom saobraćaju, a očekuje se godišnji promet od preko dve stotine hiljada putnika.
Konkurentni komšijama

Govoreći o značaju ovakvog objekta, Pajtić je istakao da gotovo 40% republičkog izvoza čine vojvođanski proizvodi, kao i da su Vojvođani, kada je u pitanju aerodromski saobraćaj, do sada bili orijentisani ka Budimpešti ili Osijeku.

- Nema razloga da naši građani ostavljaju novce u Mađarskoj i Hrvatskoj ukoliko na prostoru Vojvodine može da postoji ovakav infrastrukturni projekat. U planu je da aerodrom bude prilagođen potrebama takozvanih lou kost kompanija - rekao je Pajtić, i dodao da je period rešavanja imovinskopravnih odnosa vezanih za Aerodrom Čenej trajao čitave dve godine.

- Vlada Vojvodine juče je donela Predlog odluke o izradi Prostornog plana Aerodroma Čenej, a očekujem da pokrajinska skupština taj predlog verifikuje na prvom narednom zasedanju, čime će biti ostvareni svi pravni i formalni preduslovi da ono što je važno za građane Vojvodine bude realizovano na terenu - istakao je Pajtić.

On je takođe istakao da će se ovaj projekat realizovati po ugledu na aerodrom u Tivtu, ali i da je ideja čenejskog aerodroma svedena i prilagođena našim potrebama i mogućnostima.

- Cilj je da ovaj aerodrom bude lep i funkcionalan, pa da u isto vreme bude izuzetno bitan infrastrukturni objekat, ali i ukras Novog Sada, Vojvodine i Srbije - rekao je Pajtić.

Jelena Atanacković Jeličić, šef Katedre za arhitektonsko/urbanističko projektovanje, planiranje i teoriju koja je na čelu tima za izradu idejnog rešenja aerodroma, istakla je zadovoljstvo što je prepoznata potreba za novim načinom saobraćaja u pokrajini.

- Reč je o aerodromu "C" tipa sa odlaznim i dolaznim terminalom i poslovnim objektom sa kontrolnim tornjem. Pokušali smo da te tri celine povežemo kombinacijom tradicionalne arhitekture i savremenog arhitektonskog jezika. Čitav kompleks zauzimaće oko 7 hektara bez pisti i internih saobraćajnica, a na platformi veličine 300x95 metara ima mesta za četiri aviona. Površina putničkih terminala je 2.690 metara kvadratnih, a upravne zgrade 810 kvadrata - objasnila je Atanacković Jeličić, i dodala da je u putničkom terminalu predviđen kargo deo sa deset kontejnerskih mesta, uz mogućnost proširenja u drugoj fazi izgradnje kompleksa.

Sa piste na salaše

- Ovaj projekat neće samo olakšati i smanjiti troškove putovanja građanima Vojvodine, već potencijalno može doprineti razvoju vojvođanskog turizma i punoj eksploataciji njegovog potencijala - rekao je predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.