Izvor: eKapija | Petak, 27.04.2012.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi izgled starog šarmera - Do kraja 2012. hotel "Moskva" dobija novi ulaz i velnes centar

Hotel "Moskva" (Foto: b)

I dalje je jedino mesto u gradu gde svakoga dana dva puta dnevno po tri sata svira klavir. Vremenom je menjao i namene i vlasnike ali jedno je ostalo- malo koji beogradski došljak ili stranac se neće diviti njegovoj arhitekturi pristižući u centar srpske prestonice. Sa mesta kojim ponosno gospodari više od veka meri se udaljenost svih mesta u svetu od Beograda. U zdanju građenom u stilu ruske secesije, danas spomeniku srpske kulture, sastajali su se umetnici, političari, kraljevi i njihovi izaslanici, beogradska, balkanska ali i svetska elita. Kako onda da i običan svet ostane imun njegovim čarima.

U njemu i oko njega nastajala je istorija ovog dela sveta, nadživeo je dva svetska rata, osam državnih tvorevina, postao simbol Beograda i najveći šarmer hotelijerstva srpske prestonice. Navršio je pune 104 godine ali danas, hotel "Moskva", čini se izgleda bolje nego ikada ranije.

U maju ove godine navršiće se pune 3 godine kako traje rekonstrukcija ovog prestoničkog hotela. Sve se radi temeljno, po najvišim standardima, svakom detalju se poklanja posebna pažnja, a ideja je da se zadrži predratni duh i jedinstvenost atmosfere i vremena u kome je hotel građen.

- Od enterijera preko fasade težilo se da se zadrži duh i šarm "Moskve", kakva je oduvek bila. Želimo da kad gost dođe u ovaj hotel, dobije nešto drugačije u odnosu na ostale prestoničke hotele. Minimalizam sa savremenim manirom, kome teže današnji hoteli njemu ne priliči. Mi nastojimo da zadržimo duh gospoštine, duh Beograda koji je živeo pre Drugog svetskog rata. Kako gosti kažu, to je jedino mesto u gradu gde može ozbiljan svet da dođe i na miru razgovara i popije domaću kafu, a Beogradu je potreban takav kafe - kaže u razgovoru za "eKapiju" Veljko Kadijević, predsednik Upravnog odbora hotela "Moskva".

Tokom prošle nedelje završeno je renoviranje svih 130 soba u hotelu, rekonstrukcijom je promenjen raspored pojedinih prostora, ali i dobijeni novi sadržaji ugostiteljstva.

Budući izgled ulaza u hotel

- Ono što se poslednje radi je "novi stari" ulaz koji se vraća na čelo hotela sa strane Terazijske česme, umesto ulaza iz Balkanske ulice. Na ulazu u hotel biće recepcija koja bi na novu poziciju trebalo da se preseli do 1. jula.

Kadijević najavljuje i izgradnju velnes centra u okviru hotela, nakon čega je cilj da se hotel svrsta u kategoriju sa 4 plus zvezdice.

- Poslednja stvar koja će se raditi jeste velnes centar, na poziciji stare recepcije iz Balkanske ulice koji će se prostirati na oko 600m2 površine. Imaće imati saunu, đakuzi, beauty centar, teretanu... Kad preselimo recepciju biće urađen još jedan prostor - noćni klub tipa viski bara gde će posetioci hotela u sitne sate uživati uz zvuke saksofona.

Velnes centar biće u funkciji do kraja godine kada će zvanično, prema Kadijevićevim rečima biti završena rekonstrukcija.

Mesto prestiža

Hotel "Moskva" izgrađen je davne 1906. godine, a njegova izgradnja ostaće zabeležena kao prva grinfild investicija u Srbiji. Izgradilo ga je rusko osiguravajuće rusko društvo "Rosija" pa je prvobitno predstavljao poslovnu zgradu. Imao je kafanu, sobe i kancelarijske sadržaje, a u popularnoj gostionici, kako su ga tada nazivali, do 1947. bio je smešten i deo poštanske štedionice. U toku rata, u njemu se nalazio glavni štab Gestapoa za jugoistočnu Evropu. Na ovom mestu osnovan je Olimpijski klub Srbije, sada olimpijski komitet pa je i jedna soba posebno pripremljena i označena rekvizitima koji pripadju olimpizmu i nosi naziv Olimpijska.

Cela istorija predratne Srbije bi se mogla provući kroz hotel, kojeg je 16. januara 1908. godine otvorio kralj Petar I Oslobodilac.

Ipak menjajući namene, jedna tradicija živi – hotel na Terazijama oduvek je bio sastajalište srpske elite. U njemu su jutarnju kafu pili Nikola Pašić, Ivo Andrić, Jovan Dučić, Miloš Crnjanski. Za vreme socijalizma bio je lider ugostiteljstava u Jugoslaviji sa tradicijom ugošćavanja velikih političkih ličnosti koja se zadržala i danas. Za 104 godine kroz hotel je prošlo 36 miliona gostiju a spavalo preko 4 miliona ljudi.

Hotel "Moskva" (Foto: b)

Robert de Niro, Albert Ajnštajn, Indira Gandi, Lučano Pavaroti, Maksim Gorki ili Alfred Hičkok samo su deo "svetskih faca" koje su boravile u hotelu na Terazijama. Svoj trag, međutim, pomenuta gospoda ostavila su zauvek jer je njihovim imenima nazvano 6 apartmana u beogradskoj "Moskvi".

Najelitniji među njima ipak je kraljevski apartman 120, u kojem je gostima na raspolaganju nameštaj dinastije Obrenović, sa dva king size ležaja dimenzija 220x220 i španskom rasvetom vrednom 15.000 EUR.

Najboljima najbolje

Hotel "Moskva" raspolaže sa 130 soba koje su renoviranjem "opremljene za 21. vek". Rekonstrukcija, koja je 2009. godine započela po planovima arhitekte Tatjane Marjanac Simić poklanjala je pažnju svakom detalju, uvedeni su visoki bezbednosni standardi i istovremeno uvažavane želje gostiju.

- Sobe se razlikuju po veličini ali je standard u svim sobama jednak. Specifičnost hotela i prava retkost u Beogradu su sobe u dva nivoa. Ima ih ukupno 39 od čega su 3 apratmani, a 36 je nazvano superior duplex. Na donjem nivou imaju dnevni deo sa toaletom a na gornjem francuski ležaj sa kupatilom. Kada smo krenuli sa planovima o renoviranju naši gosti su sugerisali da ne menjamo takav koncept.

Kvalitetan nameštaj i karakterističan enterijer iz prošlog veka zadržan je u svim hotelskim prostorijama. Nameštaj uglavnom datira iz perioda u kome je hotel nastao, a težilo se da i novi komadi budu u tom duhu.

- U malu fabriku kod Verone odnosili smo nacrte i tražili da se po njima urade komadi koji će i dizajnom i bojama podržavati stil kakav je na nameštaju koji smo već imali. Ti delovi rađeni su od trešnjinog drveta, sa matiranim lakom kako se ne bi videla razlika između novog i starog. Svi komadi su tako uvedeni u jednu mat nijansu koja podseća na vreme u kome je hotel građen - objašnjava Kadijević.

Hotel "Moskva" (Foto: b)

Kako se tokom rekonstrukcije brinulo o svakom detalju, uz poštovanje kvaliteta i komfora, sobe su opremljene rasvetom iz Češke i Italije, keramikom španske fabrike Porcelanosa, a posebno se brinulo o bezbednosti gostiju, pa su svi materijali, od tapeta preko draperija i tepiha vatrootporni, dok su sobe dobile dvostruki sistem protivpožarne zaštite.

U opremanju hotela učestvovale su i domaće kompanije "Enterijer Janković" iz Novog Sada, "Dalas" iz Tutina, a kao generalni izvođači radova potpisuju se "Gradnja stil GMS" i AS Commerce stan".

Rekonstrukcijom je urađeno 6 novih liftova, hotel je kompletno klimatizovan, uveden je sistem tzv. pametne sobe za komunikaciju gosta sa hotelskim domaćinstvom, a za goste je obezbeđeno 130 parking mesta u klimatizovanoj garazi.

Kako je hotel simbol Beograda i spomenik srpske kulture, obnova fasade predstavljala je jedan od najvećih izazova. Restauirale su je vešte ruke četiri dame kompanije "Atikum" pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

- Originalni elementi fasadne plastike poručivani su iz fabrike iz Pečuja gde postoje originalni kalupi koji su sačuvani. Sve što je vremnom propalo počev od krova, crepova fasadne plastike je zamenjeno. Hotel je pre dve godine po prvi put i dekorativno osvetljen, toplom žutom bojom, koja celu fasadu i ističe i naglašava je. Rasveta ima 15 miliona boja, pa su mogućnosti kombinacija mnogobrojne za razlicite prigodne datume i događaje.

Hotel "Moskva" (Foto: b)

Posebnu autentičnost holovima hotela daju vitraži Grigorija Griše Samojlova po motivima ruskih bajki i mozaik vajara Tanasija Stojića koji su zadržani na spratnim holovima.

Konferencijski prostor

Iako težeći da u Beogradu održi duh prohujalog vremena "Moskva" je deo svoje ponude namenila i savremenim trendovima. Po prvi put hotel ima 3 banket sale predviđene za poslovna okupljanja, kongrese, seminare, sa mogućnošću organizovanja specijalnih proslava i svečanosti. Konferencijske sale počele su sa radom 1. septembra prošle godine i nose imena ulica ka kojima gravitiraju. Najveća je Balkanska kapaciteta 200 mesta, Terazije sa 80 i treća, Kralja Milana sa 50 raspoloživih mesta.

Kutak za sladokusce i gurmane

Za mnoge je prva asocijacija na hotel "Moskvu" bašta na popularnom beogradskom trgu, a rakonstrukcijom je i restoran "Čajkovski" izašao na "ulicu" pa se sada po prvi put proteže od Terazija do Balkanske ulice.

- Restoran je postao vidljiv pa se samim tim povećao i promet tako da sada radi za nekih 60% bolje u odnosu na prethodni period – kaže Kadijević.

Uz ugodan ambijent i žamor centra grada u njemu se gosti mogu počastiti specijalitetima internacionalne, ali i domaće kuhije - od sarme, punjenih paprika, gulaša do bifteka, ramsteka, i italijanskih pasta, koje su najnovija ponuda na meniju, ubačena kako bi se zadovoljila i mlađa klijentela koja traži brzi obrok.

Hotel "Moskva" (Foto: b)

No, osim dobre hrane i neponovljivog užitka ispijanja kafe u hotelskom kafeu ili bašti, "Moskva" je vlasnik jedinog brenda među tortama u Srbiji - Moskve šnit koja je u ovom hotelu prvi put napravljena 1974. godine. Tradiciju dobre poslastičarnice potvrđuje 26 vrsta torti i 30 vrsta kolača koji se ovde prave - od baklave do cheese cake-a, za svačiji ukus po nešto. Za Novu godinu i srpske slave hotel proda po tonu torti dnevno.

Usluga i poverenje

Iako prema Kadijevićevim rečima gosti u hotelu najviše hvale krevete i jastuke, ljudi i ljubaznost su, priznaje, njihov najveći kvalitet i adut.

- Moto hotela koji će uskoro biti i brendiran je Soul inclusive, a naša ideja je da gostu damo više nego što je platio.

Da su gosti na prvom mestu potvrđuje i činjenica da u protekle tri godine, koliko traje rekonstrukcija, hotel nijednoga dana nije prestao da radi. Kako bi gostima pružili samo najbolje u hotel je uloženo 10 mil EUR, no investicija već opravdava uloženo jer se broj gostiju i prihod za prva tri meseca ove godine uvećao za 40% u odnosu na prethodnu godinu.

Ivana Bezarević

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.