Izvor: Danas | Nedelja, 09.07.2006.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ulaganje u mala i srednja preduzeća su osnova napretka svake zemlje u tranziciji

"Grinfild" investicije u bazičnu industriju i velike privredne sisteme omogućavaju pozitivan trgovinski bilans i izvoz, ali je ulaganje u sektor malih i srednjih preduzeća, koja obezbeđuju masovno zapošljavanje i ravnomerni regionalni razvoj, osnova ekonomskog napretka zemalja u tranziciji, konstatovano je na konferenciji posvećenoj finansiranju malih i srednjih preduzeća koja je organizovana na inicijativu Evropske finansijske konferencije i "Microsoft", a u saradnji sa Privrednom komorom Beograda.

Prema rečima Vilfreda Gromena, direktora "Microsoft" za Evropu, Srbija ima veliki potencijal za razvoj ekonomije znanja, jer Beogradski univerzitet pruža solidnu osnovu stručnjacima koji postižu značajne uspehe u inostranstvu.

Jasna Matić (Foto: b)

Jasna Matić, direktor Agencije za promociju izvoza (SIEPA) kaže da je više od 70% malih i srednjih preduzeća koja danas posluju u Srbiji, finansiralo je razvoj iz sopstvenih sredstava, jer su banke nevoljno ulagale u taj sektor. Banke su više bile okrenute grupi od dve stotine velikih preduzeća koje su smatrale dobrim klijentima. Ipak, privredna klima se menja, broj banaka je porastao i one sada traže nove kreditne korisnike i nude povoljnije uslove.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.