Izvor: eKapija | Petak, 20.04.2012.| 16:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mesec špargli u restoranu hotela "Square Nine"

(Foto: b)

Mesec dana zdravlja uz špargle biće obeleženo u restoranu beogradskog hotela "Square nine"od 10. aprila do 20. maja, a jela od špargli pripremaće šef kuhinje Goran Kovačević uz edukaciju o čudesnoj biljki, saopštio je ovaj hotel.

"Čistač organizma", "čuvar zdravlja" ili "kraljevsko povrće", kako se u narodu naziva ova biljka, obiluje lekovitim svojstvima. Visok nivo vitamina B6, A, C, K i E, kalcijuma, magnezijuma i cinka kao i vlakna i proteini, čine špargle idealnom namirnicom za očuvanje zdravlja.

Sa samo 17 kalorija u 100 grama, špargla je odlična namirnica za dobru formu i idealnu figuru. Nutricionisti smatraju da pored očuvanja dobre linije, unos špargli smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje srca, snižava krvni pritisak, ima diuretično svojstvo, pomaže pri otežanom mokrenju, a budući da je bogata kalcijumom čuva i zdravlje kostiju smanjujući gubitak ovog minerala iz kostiju. Pored ovih blagodeti, folna kiselina iz špargli pomaže telu da se zaštiti od raka pluća, debelog creva i uterusa. U biljci se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Unos špargli se posebno preporučuje trudnicama zbog folne kiseline, navedeno je u saopštenju.

Od davnina se smatra i da špargle imaju jako afrodizijačko dejstvo, ne samo zbog svog falusnog oblika, već zbog velikog sadržaja vitamina E, poznatijeg kao "vitamin plodnosti". Najnovije studije potvrđuju još jedno od mnogih pozitivnih dejstava špargli na ljudski organizam: špargla aktivira hormone sreće u našem mozgu.

Šef kuhinje u hotelu "Square Nine" Goran Kovačević, naglašava da se "u kulinarstvu ovaj period čeka sa nestrpljenjem, jer je u prvim nedeljama sazrevanja ukus šargli najlepši."

Kovačević takođe dodaje da se "špargle mogu jesti kuvane, pečene ili sirove. Često se serviraju kao predjelo, prilog uz glavno jelo, kao salata, supa, a neretko su i osnova mnogih glavnih jela. Uz špargle se kao piće preporučuje belo vino."

- Ukoliko se odlučite da konzumirate ovo povrće možete da birate između tri vrste špargli, belih, zelenih i purpurnih. Osim po boji koja je prouzrokovana načinom uzgajanja, bitnijih razlika između dve vrste nema -kaže se u saopštenju.

Špargle su još od davnina koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci u lekovite svrhe, dok je danas uzgajanje ove biljke zastupljeno u celoj Zapadnoj Evropi, Americi i Aziji, navedeno je.

- Ovo povrće je u narodu poznato kao "jestiva slonovača" zbog brojnih lekovitih svojstava. Špargla ili asparagus pomaže izbacivanje suvišne telesne tečnosti i idealna je za sve one koji drže dijete pošto imaju i vrlo malo kalorija. Možete ih kuvati, peći ili pržiti. Na primer, u azijskoj kuhinji ih najčešće srećemo kao pržene u jelima sa mesom - kaže nutricionista Ljiljana Milovančević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.