NavMenu

Potpisani ugovori za izgradnju dva biogas postrojenja - Vrednost projekta 13 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.04.2012. 14:11
Komentari
Podeli

U prisustvu pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine Radoslava Strikovića, danas je u Vladi Vojvodine potpisan ugovor za izgradnju dva biogas postrojenja čija je projektovana investiciona vrednost preko 13 mil EUR.

Jedno postrojenje biće izgrađeno u Banatskoj Subotici, a drugo u Morinu. Investitor u oba biogas postrojenja je "Enviro pass" sa Kipra.

Ugovor su potpisali direktori "Pigfarma" iz Banatske Subotice Ozren Bolić, "Essentico" Kula- farma u Mokrinu, a u ime investitora "Enviro pass Cyprus", odnosno Srbije, generalni menadžer mr Cristian Hermerka. Isporučilac tehnologije i kompletne opreme je PPM Energie GmbH Nemačka. Biogas postrojenja imaće pojedinačnu instalisanu snagu od oko 999 kW, a koristiće mešanu energetsku sirovinu osoku sa farmi, klanični otpad i otpadnu sirovinu bio porekla.

Opširnije o projektu govorio je mr Cristian Hermerka, koji je naglasio da je zakonski okvir za investiranje u našoj zemlji dobar, što je veoma bitno za investitore. Takođe je naglasio da je izgradnja fabrika na biogas veoma dobar posao, zato što se teži obnovljivim izvorima energije kao što su biogas, biomasa ili biodizel. Kazao je i da su u pregovorima sa NIS-om za izgradnju fabrike na biodizel u Novom Sadu.

Za proizvodnju biodizela trebaće mnogo uljane repice i suncokreta koji se ovde proizvode, što je ekonomski dobro za Vladu i stanovništvo, objasnio je mr Hermerka i dodao da će, pored upošljavanja stanovništva u proizvodnji, u izgradnji fabrika učestvovati i domaće kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.