Izvor: eKapija | Utorak, 17.04.2012.| 15:59

Prototip iz Kule stiže do jeseni 2012. - "Sigma" projektuje uređaj koji rešava problem humusnih materija u vodi za piće

Kompanija "Sigma" iz Kule uskoro će predstaviti proizvod koji bi trebao da reši problem humusnih materija u vodi za piće. Te materije u kontaktu sa hlorom, ukoliko ih ima previše, stvaraju trihlorometane koji utiču na zdravlje ljudi.

- Do leta će biti završen prototip tog uređaja. Završili smo određena laboratorijska ispitivanja, sada radimo intenzivno, tako da se nadam da ćemo ubrzo zatim instalirati taj prototip – kaže za "eKapiju" direktor "Sigme" Dragan Kapičić.

Direktor "Sigme" kaže za naš portal da očekuje pomoć od vojvođanske vlade , kako bi taj projekat doveli do kraja.

- Mi smo konkursili kod Sekretarijata za nauku da nam odobri kredit od 20 miliona dinara i očekujemo da će nam izaći u susret.

Pred nama je tek početak razvoja, dodaje Kapičić, i napominje da su u prethodnoj godini patentirali i razvili uređaj "hlorogen", koji jedini proizvode u jugoistočnoj Evropi.

"Sigma" je u februaru 2011. godine u Crvenki otvorila pogon za proizvodnju hlorogena - uređaja za elektrolitičku proizvodnju hlora u obliku rastvora natrijum hipohlorita na mestu njegove potrošnje. Proizvodnja ovog dezinfekatora vode je jednostavna jer zahteva samo so, omekšanu vodu i električnu energiju. Sistem je automatizovan, zahteva minimalno održavanje i lak je za korišćenje.

Dragan Kapičić i direktor "eKapije" Zdravko Lončar

Uređaj se instalira u vodovodu, bazenima, gde god je potrebno da se održava bakteriološka ispravnost vode. Cena se kreće 20.000 EUR pa naviše u zavisnosti od kapaciteta.

Sa hlorogenom su uspeli da izađu na crnogorsko tržište, a u intezivnim razgovorima su sa određenim kompanijama iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Makedonije...

Ukupno su, u Srbiji i Crnoj Gori, do sada prodali oko 70 uređaja.

- To znači da mi sada rešavamo problem dezinfekcije vode oko 1,5 do 2 miliona stanovnika. Srbija samo ima potrebu za oko 1.000. takvih uređaja. U zemljama okruženju takođe leži veliki potencijal- koliko imate vodovoda, tačnije izvorišta, toliko treba i hlorogena – kaže Kapičić.

Direktor "Sigme" kaže da Vlada Vojvodine apsloutno ima sluha za njih.

- Mi smo zahvalni Vladi i nadamo se da ćemo nakon formiranja nove Vlade zajednički izaći na svetsko tržište, jer je naš proizvod neophodan svim vodovodima u okruženju i šire. Mislim da naš proizvod i tehnologija koju možemo prodati i transferisati, može doneti državi stotine miliona evra.

Na našu opasku da onda za njih "nema zime", Kapičić kaže da jedino nedostaje "veće razumevanje na nivou države", uz koje bi mogli mnogo brže i intezivnije izaći i zauzeti svoje mesto na pomenutim tržištima.

Kompanija "Sigma" se sa svojim proizvodom hlorogen plasirala se u finale ovogodišnjeg izbora za nagradu "Aurea 2012" u organizaciji našeg portala.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.