NavMenu

Otvorena fabrika "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 16.04.2012. 15:40
Komentari
Podeli

(Foto: fiatgroupautomobilespress.com)

Fabrika "Fiat automobili Srbija", projekat Vlade Srbije i italijanskog "Fiat"-a vredan oko 1 mlrd EUR, danas je svečano otvorena. To je najveća investicija u Srbiji u proteklih nekoliko decenija, od koje se očekuje da značajno doprinese oporavku domaće privrede.

Premijer Mirko Cvetković, zvaničnici Srbije, generalni direktor grupacije "Fiat Chrysler " Serđo Markjone (Sergio Marchionne), sa članovima top menadžmenta te kompanije prusustvovali su svečanom otvaranju fabrike automobila.

Vlada Srbije i "Fiat "29. septembra 2008. potpisali su ugovor o osnivanju kompanije "Fiat automobili Srbija", zajedničkog privrednog društva u kojem gigant iz Torina ima 67%, a Srbija 33% udela.

U istoj srazmeri finansirana je ta velika investicija u Srbiji, a po istom principu deliće se i prihodi.

Serđo Markjone je rekao da će do kraja godine u FAS-u biti uposleno oko 2.500 ljudi, a kod dobavljača oko 1.000.

Prema njegovim rečima, u punom kapacitetu u fabrici će biti proizvedeno oko 200.000 automobila godišnje, a novi model "fiat 500L" pojaviće se na tržištu sledeće jeseni.

Premijer Mirko Cvetković istakao je danas da će novootvorena fabrika "Fiat automobili Srbija" (FAS), jedna od najmodernijih fabrika automobila u svetu, proizvoditi ekskluzivni model u Srbiji.

Premijer je rekao da će zajednički projekat Vlade Srbije i "Fiat"-a - FAS, podići ugled naše zemlje i doneti profit "Fiatu", ali i Srbiji kao partneru u tom poslu.

Kompleks u Kragujevcu prostire se na 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Kao podrška FAS-u u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni "Fiat"-ovi dobavljači i kooperanti - "Magneti Marelli", SIGIT, HTL i "Johnson Control", koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, koju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Generalni direktor FAS Antonio Chezare Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela "fiat 50 L" početi u pogonima fabrike u Kragujevcu tokom sledećeg meseca.

Markione je početkom marta na svetskoj premijeri "fiata 500 L" na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi rekao da će naredne godine "Fiat" prodati 160.000 automobila novog modela.

Kompanija "Fiat Chrysler" je početkom februara saopštila da će početna cena modela "500L" biti oko 16.000 EUR, a da će se proizvoditi dve benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.