Izvor: eKapija | Ponedeljak, 16.04.2012.| 14:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ravničarski dom boema i umetnika - Kompleks "Terra Panonica" nadomak Kikinde u maju 2012. dobija i objekat namenjen biznis turizmu

(Foto: b)

U Mokrinu nadomak Kikinde, vojvođanski mirna a svetski dizajnirana, već tri godine živi "Kuća na ravnom bregu" – dom boema i mladih umetnika, mesto u kome se stvara, peva, igra, uči i razmenjuju ideje, ali i spava najlepše na svetu. Spoj najmodernijeg sa tradicionalnim - "sajber kuća", kako je neki zovu, privlači goste kako neobičnim izgledom, tako i najraznovrsnijim aktivnostima koje se ovde organizuju, pa je do sada kroz ovo nesvakidašnje imanje prošlo nekoliko hiljada posetilaca.

U turističko-kulturnom kompleksu "Terra Panonica", kako saznaje "eKapija", u maju će biti završen drugi objekat, od ukupno pet, koliko će ih biti po kompletnom okončanju radova 2015. godine.

Zamisao investitora "Kuće na ravnom bregu", Branimira Brkljača, jeste da seosko dvorište i ambijent budu interpretirani na savremen način, i da ovo imanje bude otvoreno za najrazličitije projekte iz oblasti kulture. Srce Banata postalo je tako mesto gde, umesto u ateljeima i studijima, stvaraju mladi umetnici iz svih krajeva.

I biznis i umetnost

- U toku je rekonstrukcija drugog objekta, koja teče po planu, i on će biti završen do kraja meseca. Ovaj objekat biće namenjen za kompanijski visoki turizam. To će biti adaptirana kuća sa apartmanima – kaže za "eKapiju" Ljiljana Rodić Bodrožić, menadžerka projekta.

Sa prvim izgrađenim objektom (Objekat B), koji se od operativne zgrade začas pretvara u izložbeni prostor, mesto za držanje predavanja, organizovanje radioica ili sastanaka, već su osvojene mnogobrojne nagrade i priznanja. Idejno rešenje imanja "Terra Panonica" izradila je grupa mladih arhitekata iz Beograda, pod nazivom "Autori" - Dijana Novaković, Aleksandra Nikitin, Maja Trbović i Dušan Nenadović.

Projekat "Kuća na ravnom bregu" u Mokrinu dobio je nagradu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu za najbolji arhitektonski rad u 2011. godini, a časopis "Hiša" u Ljubljani je uvrstio među 46 najlepših kuća na svetu. Kuća firme "Terra Panonica" predstavljena je i u prestižnim časopisima u Americi i Holandiji, kao i na izložbi u Beču na kojoj je promovisana plejada mladih srpskih ahitekata.

Posle završetka izgradnje drugog objekta, u ovom neobičnom kutku, gde su savremeni materijali i minimalnistička rešenja kombinovani sa duhom ravnice, kako su nam kazali u kompaniji "Terra Panonica", napraviće pauzu u radovima, jer na imanju spremaju nova iznenađenja i aktivnosti.

- Planiramo veoma interesantno i aktivno leto, biće dosta studenata, srednjoškolaca... Goste očekuju mnogobrojne radionice, kao što su fotografska i novinarska, a u avgustu planiramo održavanje rok festivala. U okviru kongresa studenata arhitekure ASK 2012. koji se odrzava u Novom Sadu, kod nas na imanju će biti održana jednodnevna arhitektonska radionica, gde će studenti iz zemlje i regiona odgovarati na zadatu temu kao pomoć lokalu za projekat Letnjikovca- MZ Mokrin. Nakon radionice radovi će biti izloženi dvadesetak dana u Narodnom muzeju Kikinde do preselenja u Novi Sad - rekla nam je Milica Živković Karadžin, direktorka firme "Terra Panonica".

- Ove godine napravićemo pauzu u radovima, jer ideja investitora nije da izgradimo imanje pa da razvijamo kompaniju, već da se te dve stvari odvijaju paralelno. Dvorište "Terra Panonica" je, zapravo, naš šesti objekat, koji koristimo cele sezone, i smetalo bi nam da ono bude gradilište preko leta. Gradnju nastavljamo 2013. godine, pa sve do 2015. kada će imanje proraditi u punom kapacitetu – rekla nam je Milica Živković Karadžin.

Naša sagovornica objašnjava i da je onima koji su boravili u "Kući na ravnom bregu", premda su najrazličitijih godina, interesovanja i zanimanja, zajedničko da odavde odlaze sa osmehom na licu.

U 2011. organizovali su izložbe radova uličnih umetnika, izložbe unikatnog nameštaja, fotografija, niz radionica posvećenih obradi materijala (dekupaž, pletenje i sl) za "savremene domaćice", a prošlog septembra ovde je održana Mokrinska fešta sa više od 1.000 posetilaca.

Kada bude u potpunosti završen, kompleks "Terra Panonica" sadržaće adaptiranu kuću sa apartmanima, bazen i velnes (340 kvadrata, koji će biti građeni sledeće godine), showroom (na 40 kvadrata), letnji kafe i prostor za zajednički boravak i druženje gostiju, kao i već izgrađen Objekat B.

- Biznis turizam zapravo će omogućiti finansiranje kulturnih događaja u budućnosti, kada "Terra Panonica" imanje bude završeno. Tako će celo imanje biti samoisplativo.

(Foto: b)

Bez granica

Nakon mnogobrojnih osvojenih nagrada (nagrada Ranko Radović, priznanje na 33. salonu arhitekture u Beogradu, nagrada za najbolje izvedeno delo u 2010. kompanije Večernje novosti itd), "Terra Panonica" našla se i u finalu ovogodišnjeg izbora za nagradu "Aurea 2012" u organizaciji našeg portala.

Hoće li se priča o seoskom imanju sa blagodetima modernog života, koje pomaže afirmisanje mladih, talentovanih i kreativnih ljudi, realizovati u drugim mestima širom Srbije, pitali smo Ivana Brkljača iz "Terra Panonica".

- Zasada nemamo takve planove, jer je i ovaj projekat još u fazi razrade, ali zašto da ne. Ideja poput ove, i kompanija kao što je "Terra Panonica", treba svuda. Da li ćemo se mi proširiti, ili će neko drugi pratiti naš koncept, to ne znam, ali mislim da za ovako kvalitetne kulturne centre ima mnogo prostora i u Srbiji i u regionu – kaže Ivan Brkljač.

Naši sagovornici iz firme "Terra Panonica" ističu i da je upravo na primeru "Kuće na ravnom bregu" pokazano da, kada je projekat kvalitetan, uvek pronađe način da privuče pažnju, i bez dodatnog angažovanja u marketingu.

- "Terra Panonica" je definitivno potvrdila da je altruizam kompatibilan sa komercijalnim uspehom. Mediji su sami podržali ovaj projekat, i bez našeg anagžovanja u tom pravcu.

Da je Mokrin zaista dobio prestižno mesto na kulturnoj i turističkoj mapi Evrope, nemojte nam verovati na reč, već se sami uverite. Do "Kuće na ravnom bergu" iz Beograda se automobilom stiže za sat i po, iz Temišvara za 40, a iz Segedina za sat i dvadeset minuta. Tamo vas čeka odmor od buke i gradskog haosa, idealan za kreativni rad ali i stvaranje novih poslovnih ideja. I nezaobilazni vojvođanski specijaliteti, da začinite trenutke predaha - dobro vino, rakija od dunje i mokrinski sirevi.

M. S.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.