NavMenu

"Etno mreža" nagradila "Čuvare tradicije"

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.04.2012. 15:24
Komentari
Podeli

U Konaku kneginje Ljubice u utorak (10. april 2012. godine) je svečano obeležen jubilej – pet godina rada "Etno mreže" na kome su predstavljena dosadašnja dostignuća udruženja, ostvareni rezultati, realizovani projekti i partnerstva. Ovom prilikom predstavljen je petogodišnji izveštaj koji na jednom mestu sumira aktivnosti od osnivanja "Etno mreže" do prvog malog jubileja, a prisutnima su se obratile Sofija Arsić, nacionalni koordinator "Etno mreže", Dragijana Radonjić-Petrović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Suzan Fric, direktorka Misije USAID u Srbiji, i Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom. Gost Etno mreže bila je i Nj.K.V. princeza Jelisaveta Karađorđević.

Od osnivanja "Etno mreže", 22. februara 2007. godine do danas, organizovano je 36 izložbi, 11 revija i 15 sajamskih manifestacija. Realizovano je 27 projekata, 33 grupe su učestvovale u programima obuke, opremanja radionica i promociji, a 25 udruženja i zadruga je registrovano uz pomoć "Etno mreže". Takođe, izdat je 331 sertifikat ženama koje su uspešno prošle obuku, među kojima 49 osoba sa invaliditetom. Nabavljeno je više od 50 razboja, pet keramičkih peći, osam točkova za keramiku, 12 šivaćih mašina. Otvoreno je pet zanatskih radnji i prvih pet licenciranih radionica. Trenutno Etno mrežu čine 24 grupe proizvođača iz cele Srbije sa više od 400 članica.

Svih ovih godina intenzivno se radilo na sistemskoj podršci u stvaranju preduslova za formiranje i osnaživanje zanatskih radionica i strukovnih udruženja za proizvodnju rukotvorina na lokalu, kako bi se stvorile osnove za ekonomsko osnaživanje i smaozapošljavanje žena u ruralnim područjima Srbije. Uz USAID, razvoj i promociju "Etno mreže" počele su da podržavaju i druge nevladine organizacije, ministarstva Republike Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i lokalne samouprave. Posebno treba istaći podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Povodom petogodišnjice, Upravni odbor "Etno mreže" ustanovio je priznanje "Čuvar tradicije" koje će postati tradicionalno i koje će se svake godine dodeljivati institucijama, lokalnim samoupravama, donatorima, domaćim i stranim kompanijama koje budu pokazale najviše brige o tradiciji i doprinele razvoju sektora rukotvorina širom Srbije.

Priznanja su dodeljena: u kategoriji institucija – Nacionalnoj službi za zapošljavanje; u kategoriji lokalnih samouprava – Opštini Negotin; u kategoriji donatora – Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ/KWD; u kategoriji domaće kompanije – Robnim kućama Beograd; i u kategoriji strane kompanije – kompaniji Dufry.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.