NavMenu

Izložba stoke vrhunskih genetskih predispozicija od 12. do 18. maja na Novosadskom sajmu

Izvor: eKapija Utorak, 10.04.2012. 14:02
Komentari
Podeli

Izložba stoke, koja se organizuje na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, od 12. do 18. maja ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i ove godine predstaviće najkvalitetniji genetski materijal. Očekuje se prikaz više hiljada grla, među kojima će biti i uzorci iz Francuske.

Dan stočara biće tradicionalno obeležen u četvrtak, 17. maja.

U govedarstvu će, pored holštajn-frizijske i simentalske rase, odnosno domaćeg šarenog govečeta biti izloženo i podolsko goveče i buša – autohtona rasa namenjena banci gena.

Iako je svinjogojstvo u nezavidnoj situaciji zbog niskih cena žive stoke, najveće farme i individualni proizvođači predstaviće čiste i ukrštene rase, kao i autohtonu rasu mangulica – genetski resurs najzastupljeniji u Parku prirode "Zasavica". I ove godine vlada veliko interesovanje za ovčarstvo, a kako se očekuje, biće predstavljeni najbolji primerci lipske ovce, cigaje, sufok, virtenberg, bergamo, il de frans, krivovirske i svrljiške ovce, kao i za kozarstvo gde su najavljene francuska, sanska, balkanska i alpino rasa.

Pored različitih rasa živine i opreme za živinarstvo, na Sajmu će biti predstavljena i alternativna stočarska proizvodnja – podizanje ribnjaka i proizvodnja u ribnjacima, uzgoj riblje mlađi, pčelarstvo i oprema.

Kad je reč o konjarstvu, pored izloženih sportskih grla, predstavljaju se i radni konji, nonius, hrvatski hladnokrvnjak, domaći brdski, šetland poni, kao i balkanski magarac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.