Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.04.2012.| 16:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada predlaže otpis kamata za poreze i doprinose

(Foto: b)

Vlada Srbije usvojila je na sednici 5. aprila Predlog zakona o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Prema tom predlogu, kako je saopštila vladina pres služba, kamate će biti otpisane obveznicima koji podnesu zahtev do 30. juna 2013. godine.

Otpis kamata predviđen je za dugove po osnovu naplate poreza na dohodak građana, uključujući i porez na prihode od samostalne delatnosti, porez na dobit preduzeća, porez na prenos apsolutnih prava, porez na nasleđe i poklon, porez na promet, porez na registrovano oružje, porez na fond zarada, porez na finansijske transakcije, doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Vlada je predlažila da kamate budu otpisane uz uslov da je obveznik do dana podnošenja zahteva uplatio glavni dug za obaveze do 31. decembra 2011. godine.

Tim predlogom, kako je objašnjeno, Vlada pomaže oživljavanje i razvoj privrede i omogućava se da se privreda i preduzetnici, kao i fizička lica, rasterete neplaćene kamate, kako bi bili u mogućnosti da efikasnije izmiruju tekuće obaveze.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.