NavMenu

Za zamenu opreme i procesne tehnologije pančevačkoj Rafineriji potrebno oko 150 mil EUR

Izvor: Danas Četvrtak, 08.06.2006. 14:22
Komentari
Podeli

Da bi uspešno realizovala Akcioni plan, Rafineriji nafte Pančevo potrebno je oko 40 mil EUR, a za zamenu opreme i procesne tehnologije što bi omogućilo proizvodnju derivata po evropskim standardima neophodno je još 150 mil EUR. Rafinerija, a ni NIS taj novac nemaju, a da bi se zadužili kod banaka neophodna je saglasnost Vlade RS.

Nikola Garić, generalni direktor pančevačke Rafinerije kaže da se aktivnosti na razvojnim projektima, instalacijama i opremi radi smanjenja emisije i zagađenja životne sredine interno sprovode već tri meseca unazad.

Od 2010. godine sadržaj sumpora u evrodizelu više neće smeti da prelazi 10 ppm, pa je zbog toga Rafineriji potrebna izgradnja novih postrojenja. U protivnom posle 2009. godine Rafinerija neće imati nijedan proizvod koji bi bio po evropskim standardima.

Da se to ne bi dogodilo, objašnjava Garić, sa izgradnjom novih postrojenja mora se krenuti već sutra. Međutim, Rafinerija ne može sama da finansira modernizaciju svojih postrojenja, jer su to ogromna sredstva, niti NIS to može da učini bez zaduživanja.

Nesreća je što se ceo NIS našao u procesu privatizacije suočen sa zahtevima da se, dok traje privatizacija, NIS ne može zaduživati, osim sa manjim sredstvima i to uz odobrenje Vlade. Međutim, ako Vlada ne bude u narednih mesec dana odobrila prvu tranšu kredita od 150 mil EUR sudbina Rafinerije u Pančevu biće krajnje neizvesna.

Tagovi:
Nikola Garić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.