NavMenu

Za kulturnu baštinu Kragujevca 25 milona dinara - Počela obnova Stare skupštine i zvonika Stare crkve

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.04.2012. 09:00
Komentari
Podeli

Svečana sednica Skupštine grada Kragujevca 6. maja povodom Đurđevdana - Dana grada, biće održana u zdanju Stare skupštine.

- U toku su radovi na kompletnoj rekonstrukciji objekta, koji je knez Miloš Obrenović podigao 1859. godine za potrebe skupštinskih zasedanja, tako da su pod njenim krovom doneti važni zaključci i mnoge odluke, kojima su postavljeni temelji srpske državnosti i nacionalne nezavisnosti. Ovo je prva rekonstrukcija tog za grad vrlo značajnog objekta koji pripada istorijsko - kulturnom jezgru grada - rekla je pored ostalog Slavica Đorđević, pomoćnica gradonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređivanje grada, na konferenciji za novinare povodom početka radova u tom kompleksu.

Vrednost radova je 13 miliona dinara, a izvodi ih JKP "Niskogradnja". Objekat Stare skupštine značajan ne samo u istorijskom nego i arhitektonskom smislu, nakon toga imaće i svoju funkciju, odnosno biće pristupačan za sve posetioce koji će putem adekvatne postavke moći da se upoznaju sa istorijom grada. Pored toga, u toku su i radovi na rekonstrukciji spratne barokne zvonare Stare crkve koju je knez Miloš podigao 1818. godine. Vrednost konzervatorsko - restauratorskih radova je pet miliona dinara.

Istovremeno, prema rečima direktora Narodnog muzeja Aleksandra Stamenkovića, privode se kraju i radovi na ogradi nekadašnjeg dvorskog kompleksa koji će takođe biti završeni do 6. maja. To je, kazao je Stamenković, zadužbina lokalne samouprave koja je za ogradu obezbedila blizu sedam miliona dinara. Deo sredstava u iznosu od 1.370.000 dinara uplatilo je resorno ministarstvo. Narodnom muzeju, podsetio je Stamenković odobreno je 100.000 dinara za etnološka terenska istraživanja, kao i 200.000 dinara za izložbu srednjevekovnog nakita iz zbirke muzeja.

Inače, za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa Kragujevca institucijama u gradu odobrena su sredstva od blizu 20 miliona dinara na konkursu Ministarstva kulture. Pored izrade projekta za rekonstrukciju legata Ljubice Filipović, rade se i predlozi za proglašenje prostorno kulturno - istorijskih celina Milošev venac, Mašinska radionica i Vojno - tehnički zavod.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.