Izvor: eKapija | Sreda, 04.04.2012.| 17:44

Mašina koja gasi žeđ - Pančevački "Carbo Concept" sa UN i nemačkim kompanijama radi na projektu jedinstvene mobilne fabrike vode

Prema nekim istraživanjima svaka peta osoba u svetu nema pristup pijaćoj vodi, a povećanjem broja stanovnika na planeti potrebe za njom postaju još veće. Sa namerom da istakne važnost vode i ukaže na činjenicu da će u pojedinim delovima sveta vrlo brzo nastupiti kriza usled nedostatka ovog resursa, Organizacija Ujedinjenih nacija je pre desetak godina proglasila 22. mart za Svetski dan voda.

Jedna od aktivnosti na tom polju bilo je i iniciranje projekta mobilne fabrike vode koji nemačke kompanije "Karcher" i "Plast Engineering Knauff" realizuju sa pančevačkom kompanijom "Carbo Concept". Ceo projekat zasnovan je na inženjeringu pančevačkog preduzeća, tačnije mašini za duvanje PET ambalaže.

- Kao rezultat izazova, koji smo prihvatili i odlučili da sprovedemo u delo, nastalo je inovativno rešenje mašine za duvanje PET ambalaže za jedinstvenu u svetu mobilnu fabriku vode, konstruisanu na zahtev Ujedinjenih nacija u saradnji sa našim zastupnikom nemačkom firmom "Plast Engineering Knauff" i nemačkom kompanijom "Karcher". Jedino zahvaljujući katakteristikama i inovativnim rešenjima naše mašine kojima smo postigli veoma malu potrošnju električne energije, suhoradnost, upotrebu niskonaponske električne mreže i niskopritisnih kompresora, bilo je moguće realizovati ovaj veoma važan projekat - kaže u razgovoru za "eKapiju" Miroslav Štulić, direktor kompanije "Carbo Concept".

(Unutrašnjost kontejnera)

Kako objašnjava Štulić, mobilna fabrika vode smeštena je u transportnom kontejneru i nakon pozicioniranja pored bilo kakvog izvora vode (reka, jezero…) spremna je da prečisti i flašira vodu. Time se rešava ozbiljan problem nedostatka pijaće vode u situacijama u kojima je njeno dopremanje otežano ili potpuno nemoguće.

Do sada je plasirano 17 ovakvih fabrika. Neke od zemalja u kojima je operativna su Pakistan, Avganistan, Irak. Kako kaže Štulić, cene zavise od kapaciteta, a u Nemačkoj se kreću oko 40.000 EUR.

- U nekim slučajevima UN su bile kupci a onda su se vlade pojedinih država ili humanitarne organizacije poput Crvenog krsta javljale kao naručioci - dodaje.

Tokom prošle godine "Carbo Concept" konstruisao je novu mašina za duvanje PET ambalaže, koja će inovativnim rešenjima omogućiti još veću isplativost i korisnost ovog humanitarnog projekta. Zahvaljujući novoj mašini koju razvija, kompanija "Carbo Concept" našla se i među ovogodišnjim finalistima za nagradu za investicije godine "Aurea 2012".

Miroslav Štulić i Zdravko Lončar

- Nova mašina za duvanje PET ambalaže zadržala je inovativni i jedinstveni koncept duvanja na 15 bari i suhoradnost, ali su tehnička rešenja drugačija i inovativna u odnosu na ostale modele mašina "Carbo Concepta" kao i na sve druge na tržištu. Inovacija se ogleda u bitnim konstrukciono-tehničkim unapređenjima suštinskih elemenata: potpuno drugačijih pneumatskih komponenti, sistema prenosa boca, izolovanih komora za grejanje, lanaca i rahladnog uređaja. Sa njom smo postigli još veću uštedu energije, manju potrošnju vazduha i omogućili jednostavniju manipulaciju što je naročito bitno imajući u vidu činjenicu da je mobilna fabrike vode predviđena da radi u izuzetno otežanim uslovima.

Najnovija mašina biće instalirana u kontejnere za mobilnu fabriku vode, koje kompanija "Carbo Concept" po prvi put planira samostalno da proizvodi, a u kome će biti otklonjeni svi nedostaci postojećih kontejnera. Do sada su oni rađeni u saradnji sa pomenutim nemačkim kompanijama "Plast Engineering Knauff" i "Karcher". Prošle godine bez firme "Karcher", "Plast Engineering Knauff" i "Carbo Concept" proizveli su dva 40fitna kontejnera sa automatskim mašinama za duvanje pet ambalaže u njima, ali je tokom 2011. "Carbo Concept" pokrenuo i proizvodnju svog ličnog kontejnera.

Tradicija kvaliteta

Kompanija "Carbo Concept" svoj rad započela je 1989. godine projektovanjem i izradom kompletne opreme za proizvodnju gaziranih i negaziranih napitaka. Nakon aktivnog učešća na tržištu, kompanija "počinje da radi na svom doprinosu u razvoju fenomena zvanog PET (Polietilentereftalat)" i 1997. godine poslovanje nastavljaju orijentacijom na mašine za duvanje PET ambalaže.

- "Carbo Concept" ima 3 osnovna modela mašina: "Semi automat" ili poluautomatsku mašinu namenjenu manjim firmama i dva automatska modela- "Butterfly" i "Compact" koje se razlikuju po kapacitetu. Prva proizvodi 1.000 boca na sat, a druga 2.500-3.000 boca. Namenjene su malim i srednjim preduzećima u zavisnosti od njihovih delatnosti. Ako se firma bavi proizvodnjom vode potrebni su daleko veći kapaciteti od na primer proizvodnje mleka ili piva.

("Compact")

Do sada je isporučeno preko 100 mašina iz ove kompanije u 35 zemalja širom sveta- na tržišta Evrope, Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike, direktnom prodajom i saradnjom sa zastupnicima iz Nemačke ("Plast Engineering Knauff"), Rusije ("Ruska Trapeza"), Francuske ("Plastic services") i Italije (MPA).

U Srbiji, na šta su u ovoj kompaniji naročito ponosni, koriste ih u farmaceutskoj industriji "Hemofarm" Vršac za izradu boca za sirupe koji se izvoze u Nemačku.

Kvalitet mašina pančevačkog preduzeća potvruđuju i brojna priznanja. Na sajmu tehnike Drinktec u Minhenu 2002. osvojili su zlatnu medalju za tehničko-tehnološku inovaciju, dok su na Novosadskom sajmu 2002. i 2003. poneli nagradu za dizajn. Mašine "Carbo Concepta" su zaštićene u Zavodu za patente.

Širenje proizvodnje

Govoreći o daljim planovima Štulić objašnjava da sada rade na proizvodnji nove, rotacione mašine kapaciteta od 7.000-12.000 boca na sat, koja će, prema njegovim rečima, izazvati pravu revoluciju u ovoj industriji.

- Mašina će postizati uštedu električne energije od 100 kilovata po satu, što je enormno ako se uzme u obzir da je predviđeno da mašina može da radi i 24h. Ona će izazvati na neki način revoluciju u ovoj industriji i svakako skrenuti pažnju velikih proizvođača. Model ovakve rotacione mašine u ovom trenutku proizvodi daleko manji broj firmi od onih koje se bave proizvodnjom aviona.

U "Carbo Conceptu" zasada radi dvadesetak radnika. Celokupan prošlogodišnjim obim proizvodnje namenjen je izvozu a ukupan prihod bio je oko 800.000 EUR. U 2012. očekuju i više.

- Prema pregovorima koje trenutno vodimo očekujemo da nam ova godina bude još produktivnija. To ćemo uspeti da realizujemo između ostalog i zahvaljujući povećanju proizvodnih kapaciteta i zapošljavanju novih radnika na čemu radimo uporedo sa tekućim poslovanjem.

I.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.