Izvor: eKapija | Utorak, 03.04.2012.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dostojanstven rad moguć u Srbiji - Šest nevladinih organizacija pokrenulo projekat za unapređenje prava radnika

(Foto: b)

Odgovorima na pitanja: da li primate bar minimalac, dobijate redovnu platu, uspevate da naplatite prekovremeni rad, ostvarujete pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, imate obezbeđene adekvatne uslove rada ili pravo na naknadu u slučaju privremene sprečenosti za rad, saznaćete da li se vaš rad može smatrati dostojanstvnim.

Priliku da proverite da li se ono što radite obezvređuje a radna prava ne poštuju omogućava nova internet stranica crnonabelo.com. Nova internet platforma sa savetima, upustvima za zaštitu prava radnika i razmenu primera dobre i loše prakse, deo je projekta "Dostojanstven rad za svakog", koji zajednički sprovodi šest organizacija civilnog društva u Srbiji.

Kampanja pod nazivom "Crno na belo", koja je deo pomenutog projekta, predstavljena je danas u Beogradu, a u narednih godinu dana ona bi treablo da animira, podstiče i osnaži građane da se efikasnije bore za svoja prava u sferi rada. Projekat sa 275.000 USD finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj USAID preko Instituta za održive zajednce.

Cilj je da se rad u Srbiji uskladi sa standardom dostojanstvenog rada, koji Međunarodna organizacija rada definiše kao produktivno radno mesto na kome se štite prava radnika, na kome se može zaraditi pristojna zarada i gde postoji odgovarajuća socijalna zaštita.

Generalna sekretarka Fondacije Centar za demokratiju, inicijatora projekta, Nataša Vučković, objasnila je da je ekonomska kriza doprinela da postnemo neosetljivi na povrede prava radnika, a da je za usklađivanje rada u Srbiji sa standardom dostojanstvenog rada neophodna posvećenost države, uključivanje što većeg broja građana i odgovornost poslodavaca.

- Ako se zarade ne isplaćuju po više meseci, poslodavci ne plaćaju poreze i doprinose, ako vas na razgovoru za posao pitaju o planiranju porodice, ako radimo na crno – onda se radi o ozbiljnom kršenju prava.

Prema njenim rečima, kampanja "Crno na belo" je usmerena na sve građane tj radnike koje su ugroženi bilo prilikom zapošljavanja bilo na samom radnom mestu , bez obzira na način na koji su njihova prava ugrožena. Interes je građana da se o tome govori više, da se pokazuju konkretni slučajevi diskriminacije i kršenja prava, da znaju kako da svoja prava štite i odbrane.

(Foto: b)

- Kod nas postoji osećanje da se ne vredi boriti. Mi to želimo da promenimo, da pokažemo da se vredi boriti jer se moramo izboriti za svoja prava, državni organi moraju biti efikasni a poslodavci ti koji će poštovati prava radnika. Akcijom želimo da osvetlimo kako državni organi rade na zaštiti radnih prava, na koji način se odluke države poštuju, izvršavaju presude sudova. U fokusu pažnje biće prvenstveno Inspekcija rada, za koju mislimo d treba da bude egfikasnija u svom radu.

I direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric kazala je da očekuje da se javnom kampanjom izvrši adakvatan javni pritisak i na poslovni sektor i na Vladu i podigne nivo opšteg poštovanja radnih prava.

Akcija "Crno na belo", ipak, kako kaže Vučković, neće biti usmerena protiv poslodavaca, već je i u njihovom interesu.

- Samo zadovoljan radnik, koji svoju kompaniju doživljava kao mesto na kome se ostvaruje kao pojedinac može doprineti da i profit poslodavca bude veći. To je kultura rada koju zajedno moramo da učinimo boljom.

Da li će neki od zahteva udruženih nevladinih organizacija, poput onih da se ne traži potpisivanje blanko otkaza pri zapošljavanju radnika, ne postavljaju pitanja o planiranju porodice na razgovoru za posao, isplaćuje ono što je zarađeno, smanji rad na crno poštuju pravila bezbednosti na radu, smanji diskriminacija prlikom zapošlljavanja i zlostavljanje na radu, biti i uslišeni, znaće se na kraju akcije.

Reper koji će pokazati njenu uspešnost, prema rečima Vučković biće broj uključenih građana. Uz to, Vučković je kazala da je u okviru akcije pokrenuto istraživanje efikasnosti rada državnih organa u zaštiti radnih prava, pre svega Inspekcije rada i prekršajnih sudova, a na osnovu rezultata, koji će biti poznati u septembru, biće predložene izmene pravnog okvira.

Projekat "Crno na belo" sprovodiće u narednih godinu dana Fondacija Centra za demokratiju, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Centar za nove komunikacije Dokukino, Timočki klub, Udruženje građana "Zajedno" i Resurs centar "Majdanpek".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE