NavMenu

Evropska unija voljna da podrži izgradnju naftovoda Konstanca-Pančevo-Trst za šta je samo Srbiji neophodno 300 mil USD

Izvor: Tanjug Sreda, 07.06.2006. 14:48
Komentari
Podeli

Evropski komesar za energetiku i saobraćaj Andris Pibalgs (Andris Piebalgs) i srpski ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov razgovarali su u Briselu o problemima u snadbevanju gasom i planovima za izgradnju naftovoda Konstanca-Pančevo-Trst.

Pibalgs je istakao da su investicije iz Evrope i iz Svetske banke veoma značajne za sektor energetike na Balkanu, dodavši da je tom sektoru potrebno puno regionalne saradnje, jer je svako tržište ponaosob previše malo. Prema rečima Naumova, tokom razgovora je posebno pokrenuto pitanje naftovoda Konstanca-Pančevo-Trst, a Pibalgs je naglasio da će razmisliti o organizaciji potpisivanja u Briselu memoranduma o razumevanju za njegovu izgradnju.

Inače, vrednost tog projekta se procenjuje na dve milijarde USD, od čega je za deonicu u Srbiji potrebno oko 300 miliona. Studija izvodljivosti se očekuje u naredne dve godine, a razmišlja se o finansiranju projekta preko konzorcijuma ili koncesija.

S protokom nafte od 60 miliona tona godišnje, taj naftovod bi obezbedio sigurno snadbevanje za čitav region Balkana, ali i za Evropu kojoj bi iz ekoloških razloga odgovaralo da izbegne utovare, istovare i tankere kroz Sredozemno i Jadransko more.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.