Izvor: eKapija | Petak, 23.03.2012.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija počinje pregovore o pristupanju Evropskoj odbrambenoj agenciji

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su ministri odbrane svih država članica Evropske unije juče doneli jednoglasnu odluku o početku pristupanja Republike Srbije administrativnom aranžmanu sa Evropskom odbrambenom agencijom (EDA).

U saopštenju se precizira da je pomenuta odluka doneta na zasedanju Upravnog odbora te agencije, i dodaje da je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton dobila mandat da sa Srbijom odmah započne pregovore.

Najavljeno je da će već naredne nedelje direktor EDA uputiti sve neophodne informacije o procesu samih pregovora.

Evropska odbrambena agencija kao svoj osnovni zadatak ima razvoj odbrambenih kapaciteta u oblasti upravljanja krizama i unapređenje saradnje u oblasti razvoja naoružanja, ali i jačanje evropske industrijske i tehnološke baze u oblasti namenske industrije kako bi stvorila konkurentno tržište naroužanja i opreme i unapredila istraživanja.

Srbija je zahtev za uključivanje u EDA podnela nakon potpisivanja dva sporazuma sa EU sredinom prošle godine - o razmeni tajnih podataka i uključivanju u misije Unije.

Ovaj zahtev nije podnet samo zbog ostvarivanja osnovnog strateškog cilja Srbije, a to je uključivanje u EU, već, pre svega, zato što se kroz saradnju i aktivnosti Evropske odbrambene agencije omogućava jačanje domaće namenske industrije.

Učešćem naše zemlje u EDA otvara se prostor za najbolje iskorišćavanje postojećih kapaciteta namenske industrije, ali i za njeno osnaživanje.

To istovremeno znači i mogućnost da se proširi proizvodnja ove vrste u Srbiji, otvaranje ne samo novih radnih mesta već i novih fabrika, što je najvažniji zadatak svih institucija Srbije.

Takođe, istraživački potencijali srpskih instituta, kako vojnih tako i civilnih, biće mnogo više uključeni u evropsku istraživačku zajednicu i na taj način imati priliku da pokažu svoje znanje, inventivnost i sposobnosti.

Partnerski odnos sa EDA pruža mogućnost većeg korišćenja potencijala namenske industrije i njenog unapređenja.

Integrativnim procesima Srbija svojoj namenskoj industriji otvara nova tržišta, a korišćenjem razvojnih i istraživačkih programa i projekata EDA i mogućnosti daljeg unapređenja vojne tehnologije, dodaje se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.