NavMenu

(Pregled)(Najbolje robne marke Srbije 2004) Vodeći proizvođač vina i rakije u Srbiji - Prokupac Prokuplje

Izvor: Pregled Ponedeljak, 28.03.2005. 15:51
Komentari
Podeli
PROKUPAC PROKUPLJE

”Prokupac” Prokuplje svoj razvojni put počinje od voćarsko-vinogradarske zadruge osnovane 1955. godine sa 27 zadrugara, koja je vrlo brzo narasla i imala oko 1500 zadrugara-vinogradara. Odlukom kolektiva zadruge i rešenjem Skupštine Opštine Prokuplje juna meseca 1958. godine zadruga je pripojena novoformiranom preduzeću za proizvodnju i promet alkoholnih i bezalkoholnih pića "Prokupac"- Prokuplje. Iste godine formirano je stovarište u Beogradu koje je preraslo u pogon Prokupca iz Prokuplja i zaposljavalo je 240 radnika.



Period od 1965. do 1970 značajan je po velikim investicionim ulaganjima u sopstvene pogone, tehnička sredstva i opremu za finalizaciju proizvoda.

Preduzeće za prizvodnju i promet alkoholnih i bezalkoholnih pića "Prokupac" je nosilac razvoja voćarstva i vinogradarstva u Toplickom okrugu i za svojih 40 godina postojanja je izraslo u vodeću proizvodno-prometnu organizaciju u proizvodnji vina i rakije u Srbiji.

Osnovne delalatnosti preduzeća su: ·         Proizvodnja alkoholnih I bezalkohonih pića i poljoprivrednih proizvoda·         Trgovina na veliko·         Trgovina na malo “Prokupac” raspolaže sa poslovnim prostorom od preko 9500 m2 u krugu postojeće lokacije i sa preko 3000 m2 van kruga preduzeća. Proizvodnja se u "Prokupcu" odvija u nekoliko tehnoloških celina:
1. Linija za preradu grožđa (kapaciteta 200 vagona).
2. Linija za preradu šljiva (5 tona po času).
3. Linija za flasiranje pića (velika linija sa kapacitetom 3500 - 4000 litara na čas i mala linija sa kapacitetom 6000 - 10 000 jedinica na čas).
4. Odeljenje za finalnu obradu pića.



Preduzeće raspolaze sa pratećčom tehničko-tehnološkom opremom:
- destilerijom izvanrednog kvaliteta,
- mašinskom radionicom,
- laboratorijom,
- sistemom za stabilizaciju vina,
- pogonom za flasiranje svih vrsta pića i dr.

"Prokupac" trenutno zapošljava 173 radnika. U kvalifikacionoj strukturi prisutan je sve veći broj radnika sa višom i visokom stručnom spremom. U starosnoj strukturi preovlađuje učešće radnika od 30 - 40 godina, i trend podmlađivanja kolektiva će u narednom periodu biti okosnica razvoja preduzeca.

"Prokupac" je lociran u području gde se ostvaruje vrlo značajna prizvodnja sirovina i skoro ukupna količina osnovne sirovine se može obezbediti sa područja lokacije preduzeća.
Proizvodnja varira i krece se do visine od oko 200 000 jedinica proizvoda mesečno.

Pića su vrlo kvalitetna, sa prirodnim poreklom što potkrepljuje i veliki broj priznanja i osvojenih medalja na raznim sajmovima, po cemu se narocito istice stara šljivovica - prepečenica "Manastirka", po kvalitetu poznata u celom svetu.



Preduzeće obiluje velikim brojem maloprodajnih objekata raširenih po celoj zemlji i sarađuje sa mnoštvom poznatih preduzeća koja se bave veleprodajom, takođe ima i poslovnu jedinicu - stovarište na obali Crnogorskog primorja. Kvalitet naših pića uslovio je saradnju sa ino-partnerima i saradnja se odvija u svim delovima sveta.

18400 Prokuplje, Braće Stojanović 8,
centrala: 027/321-733, fax: 027/321-731
http://www.prokupac.co.yu
Tagovi:
Kimova
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.