NavMenu

Vitezovi vina sa Palića, vinsko bure-poklon kralju Aleksandru i kraljici Mariji-samo je deo onoga što se moglo videti na Festivalu vina

Izvor: Glas javnosti Ponedeljak, 28.03.2005. 15:09
Komentari
Podeli

Kosta Botunjac, novi vitez Župe Aleksandrovačke, primljen u red vitezovi vina sa Palića, na Međunarodnom festivalu vina u Centru "Sava". On je položio sam zakletvu na latinskom, koji je zvanični jezik viteškog reda. Da bi bio primljen u viteški red, morao je zatvorenih očiju da prepozna belo i crno vino.

Sajam je okupio više od 100 izlagača, a mnogobrojni posetioci mogli su da okušaju neka od 500 vrsta vina iz 14 zemalja. Najveći broj vinopija okupio se prvog dana Festivala na štandu Turističke organizacije Srbije gde su pažnju privukli brojni vredni eksponati, poput vinskog bureta, venčanog poklona kralju Aleksandru i kraljici Mariji iz 1922. godine.

Ovo je smo jedno od vinskih burića koja se čuvaju u kraljevom podrumu, u zadužbini kralja Petra Prvog na Oplencu. Kako je tada bila kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, svaki narod je kralju poklonio po jedno bure vina. Izloženo su Srbi poklonili kralju. Rađeno je u duborezu i na prednjoj strani mogu se pročitati ugravirani početni stihovi himne.

Za vreme Drugog svetskog rata bačve ostale prazne. - Kada su Nemci ušli 1941. godine, burad su poprilično ispraznili, a kasnije su i oslobodioci svoj deo naplatili u vinu, tačnije u hiljadama litara vina. Od tada se burad više nisu punila. Prošle godine podignuto je novih 3,5 hektara vinograda i iz prvog zasada napunićemo ponovo kraljeve bačve - rekao je Miladin Gavrilović, upravnik zadužbine kralja Petra Prvog sa Oplenca.

Kraljevski podrumi izložili su i kolekciju arhivskih vina iz 1931. godine. Svake godine se ostavljala određena količina. Među arhivskim vinima je "oplenka" iz 1931. godine, u to vreme najpoznatije vino, zatim "žilavka" i beli "bungurdac".

Kolekcija je upotpunjena i vinima iz nešto kasnijeg perioda, tačnije iz 1958. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.