NavMenu

Ukupna ulaganja Bosne i Hercegovine u Srbiju iznose svega 100 mil USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.03.2012. 18:14
Komentari
Podeli

BiH je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a u poslednjih nekoliko godina međusobna robna razmena ima trend rasta u proseku od 20 do 30% godišnje, dok ukupna ulaganja iz BiH u Srbiju iznose svega 100 mil USD.

U 2011. godini BiH je bila na trećem mestu u izvozu Srbije, a sedmi partner u ukupnom srpskom uvozu - navodi se podacima Privredne komore Srbije, u koje je Srna imala uvid.

Strane direktne investicije iz BiH u Srbiji iznose oko 100 mil USD, a najveći investitor je "Integral inženjering" iz Banjaluke sa 8,7 mil EUR za kupovinu beogradskog preduzeća "Komgrap", dok je iz Srbije u BiH investirano više od 820 mil EUR, tako da ova zemlja u ukupnim stranim direktnim investicijama u BiH učestvuje sa 22,7%.

Što se tiče mogućnost unapređenja privredne saradnje BiH i Srbije, privrednici dve zemlje su zainteresovani za obnavljanje i uspostavljanje poslova dugoročne proizvodne kooperacije i ostalih oblika poslovne saradnje.

Prema podacima, koje je Srni dostavio saradnik Biroa za regionalnu saradnju PKS Mitar Pržulj, ukupna robna razmena Srbije i BiH za 2011. godinu je iznosila 1,9 milijardi dolara, što je za 15,9% više u odnosu na 2010. godinu, a Srbija je pri tome ostvarila suficit od gotovo 518 mil USD.

Izvoz iz Srbije u BiH iznosio je 1,21 milijardi dolara, što je za 11,3% više nego 2010. godine, dok je uvoz iz BiH povećan za 24,8% u odnosu na 2010. godinu i iznosio je 694,4 mil USD.

U izvozu Srbije u BiH dominiraju pivo u bocama, žuti kukuruz, struja, pšenica, đubriva, bezalkoholna pića, brašno, goveđa koža, crepovi od keramike, a iz BiH Srbija najviše uvozi koks i polukoks od kamenog uglja, dizel goriva, ugalj i lignit, žicu i šipke, drvo, struju, negašeni kreč, otpatke od aluminijuma, uljane pogače od soje, ostale lekove za maloprodaju.

U PSK ocenjuju da se privredna saradnja može unaprediti u metaloprerađivačkoj industriji, idustriji za preradu voća i povrća, proizvodnji i preradi duvana, preradi mesa i mleka, proizvodnji motora, građevinskih mašina, autodelova, traktora, njihovih delova i komponenata, opreme za elektroprivredu, i u automobilskoj industriji.

Privrednja saradnja bi se mogla unaprediti između IMR Beograd i prozvođača rezervnih delova za traktore i poljoprivredne mašine iz Republike Srpske, uz potpisivanje Ugovora o dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji.

Tu je i nastup klastera Bipom - proizvođači poljoprivredne mehanizacije Srbije na tržištu BiH i zajednička proizvodnja sa partnerima iz BiH, aktivnosti na učešću preduzeća iz Srbije na tenderima za snabdevanje rudnika uglja Kreka i Banovići ključnim repromaterijalima.

Mogla bi se unaprediti saradnja na zajedničkim aktivnostima na pripremi i realizaciji investicionih poslova sa BiH na izgradnji hidroelekrana u slivu reke Drine, kao i između preduzeđa koja gravitiraju prema rekama Savi i Drini, obnova i razvoj plovidbe rekom Savom, kao i povećanje nabavke kvalitetnijeg uglja za potrebe Srbije.

Istaknuta je i potreba nabavke rude gvožđa iz Republike Srpske i koksa iz Federacije BiH za potrebe "Sartida", isporuke vatrostalnog materijala iz Srbije za potrebe železara u BiH, a tu su i mogućnosti u preradi nafte i proizvodnji derivata te unapređenje poslovne saradnje proizvođača auto komponenti.

U PKS ističu da je uspostavljena dobra saradnja privrednh komora dve zemlje, kao i da je uspostavljena dobra i direktna privredna saradnja između regiona Užica, Valjeva, Novog Sada, Sremske Mitrovice i Banjaluke, Bijeljine, Sarajeva i drugih gradova.

Privredne komore Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije BiH, Užica, Valjeva, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Trebinja i Goražda potpisale su Sporazum o regionalnoj privrednoj saradnji u slivu rijeke Drine, a postoji i sličan sporazum za sliv reke Save.

Podseća se da su elektroprivrede Srbije i Republike Srpske zajedno sa hidroelektranama na Drini potpisale Protokol o razumijevanju vezano za realizaciju zajedničkog projekta izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u gornjem toku Drine kapaciteta 150 megavata, odnosno 400 gigavata struje godišnje.

Vlade Srbije i Republike Srpske najavile su zajednička investiciona ulaganja u oblasti zimskog turizma na Jahorini, dok je 2009. godine potpisan i sporazum o ekonomskoj saradnji između Srbije i BiH.

Najveća ulaganja iz Srbije su bila kupovina "Telekoma Srpske" za 646 mil EUR, zatim 35 mil EUR "Delta Maxi" za preuzimanje banjalučke trgovine "Tropik", "Hemofarm" firma u Banjaluci je uložila 17,1 mil EUR, a Komercijalna banke u Banjaluci 10 mil EUR.

Najveći izvoznici Srbije u BiH su "APA" Apatin, "Železara" iz Smedereva, HIP "Petrohemija" i drugi, a iz BiH najviše uvoze Železara iz Smedereva, "Naftna industrija Srbije" i drugi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.