NavMenu

Prilagodljive brzorastuće ekonomije odolevaju krizi

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.03.2012. 09:30
Komentari
Podeli

Očekuje se da će brzorastuća tržišta ukupno porasti za 5,3% u 2012, naspram blage recesije koja se očekuje u evrozoni, odnosno simboličnog privrednog rasta u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je na Kopaoniku revizorsko-konsultantska kompanija "Ernst&Young".

Prognoza kretanja na brzorastućim tržištima, koju je "Ernst&Young", kompanija sa sedištem u Londonu, predstavila učesnicima ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, predviđa da će brzorastuća tržišta ostati glavna destinacija za investitore, ali da će na njih početi negativno da utiču smanjenje potražnje, turbulencije na tržištima i problemi sa kreditnom likvidnošću u Evropi, mada ne i do nivoa koji bi ove ekonomije mogao da izbaci iz koloseka.

Konsultantska firma se bavila budućim kretanjima na tržištima 25 zemalja širom sveta koje ostvaruju brz privredni rast.

To su Argentina, Brazil, Češka Republika, Čile, Egipat, Gana, Indija, Indonezija, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Katar, Kazahstan, Narodna republika Kina, Kolumbija, Malezija, Meksiko, Nigerija, Poljska, Ruska Federacija, Saudijska Arabija, Tajland, Turska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam.

Već u 2013/14, očekivani privredni rast brzorastućih ekonomija iznosiće približno 6,5%, značajno više nego u razvijenim ekonomijama, a tokom narednih nekoliko godina, ova tržišta će nastaviti da generišu više od polovine svetskog privrednog rasta.

U zimskom izdanju Prognoze kretanja na brzorastućim tržištima se, međutim, upozorava da bi bilo kakva eskalacija dužničke krize u evrozoni imala ozbiljne kratkoročne posledice po brzorastuće ekonomije, mada su njihova tržišta danas mnogo prilagodljivija nego što su bila u prethodnim decenijama.

Javni dug u zemljama brzorastućih ekonomija je uglavnom nizak, dok izbalansirana ekonomska politika i dobro isplanirana javna potrošnja u velikoj meri olakšavaju ovim zemljama neutralisanje posledica slabijeg privrednog rasta.

Izveštaj "Ernst&Young" ukazuje da su poslovne operacije u Istočnoj Evropi ozbiljno ugrožene zato što su banke sa sedištem u evrozoni smanjile kreditiranje, a one plasiraju tri četvrtine pozajmica u Istočnoj Evropi.

Dalje smanjivanje kreditnih sredstava moglo bi da da gurne neke istočnoevropske ekonomije u recesiju, upozorili su stručnjaci "Ernst&Young".

Stručnjaci ove firme su dalje ukazali da će sve mnogobrojnija radna snaga, povećanje produktivnosti i poboljšanje osnovnih ekonomskih parametara, nastaviti da kreiraju snažan privredni rast u brzorastućim ekonomijama.

Azijski deo ovih tržišta će predvoditi razvoj u ovoj deceniji sa prosečnim rastom od 6% godišnje, a Podsaharska Afrika neće puno zaostajati, zahvaljujući mladoj populaciji i značajnom prilivu stranih direktnih investicija, što će doprineti prosečnom rastu od 4,5% godišnje tokom narednih 10 godina.

Na kraći rok, politička nestabilnost će ograničiti privredni rast u Severnoj Africi i na Bliskom Istoku, ali bi kao rezultat privrednih reformi koje bi moglo da donese "arapsko proleće", ovi regioni trebalo da ostvare prosečan rast od četiri odsto godišnje, pa i veći ukoliko se ekonomije ovih zemalja uspešno diversifikuju i razviju sektore koji nisu direktno vezani za naftu.

Ekonomije članica grupacije BRIK, Brazila, Rusije, Indije i NRKine, su i dalje vodeće kada se radi o prilivu stranih direktnih investicija (SDI), mada su poslednjih godina i Čile, Kazahstan te neke od zemalja Zaliva, veoma uspešno privlačile ulaganja iz inostranstva.

U NR Kinu i Brazil je priliv SDI tokom prvih šest meseci 2011. izneo 111 mlrd USD odnosno 32 mlrd USD, što pokazuje da je nivo stranih ulaganja relativno dobro održan uprkos previranjima na finansijskim tržištima.

Kako će u narednim godinama privredni rast u brzorastućim ekonomijama biti mnogo veći u odnosu na razvijene zemlje, unapređivanje ekonomskih i trgovinskih veza između brzorastućih ekonomija dovešće do kontinuiranog priliva stranih direktnih investicija iz Azije i Latinske Amerike ka Africi i ostalim brzorastućim tržištima, naveli su iz "Ernst& Young".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.