Izvor: Blic | Sreda, 07.03.2012.| 09:59

Teška godina za srpsku ekonomiju - Politička i ekonomska elita na "Kopaonik biznis forumu" traži rešenje za probleme domaće privrede

Miroljub Labus i Goran Pitić na "Forumu"
(Vlahović, Vorlik i Cvetković na otvaranju "Biznis foruma")

Na Kopaoniku je juče počeo 19. "Biznis forum" od koga se očekuje da ponudi moguća rešenja za brojne poteškoće sa kojima je suočena srpska ekonomija u vreme globalne krize ali i niza domaćih neizvesnosti. Miodrag Kostić je na forumu priredio prijem, čija je glavna "zvezda" bio premijer Mirko Cvetković.

Otvarajući skup, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da je cilj da se kroz konstruktivnu diskusiju pomogne kreatorima ekonomske politike da što bolje i efikasnije pronađu put do optimalnih rešanja za srpsku ekonomiju.

On je istakao da su visoka javna potrošnja, manjak javnih investicija, nekonkurentna privreda, neefikasna javna uprava ključni problem sa kojima je suočena srpska privreda.

Vlahović je naglasio da je status kandidata za članstvo u EU koji je dodeljen Srbiji ogromna šansa koja će nam obezbediti veliki priliv investicija ali i da uspešno u narednom periodu, do punopravnog članstva u Uniji, reformišemo privredu i javni sektor.

- Biće teško, ali ćemo se mi izboriti. Ja vidim svetlu budućnost u periodu koji dolazi - zaključio je premijer Srbije Mirko Cvetković na otvaranju "Biznis foruma".

Bajatović: Premijer treba da bude jaka politička ličnost

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je sinoć na "Kopaonik biznis forumu" rekao da treba da bude ukinut partokatski sistem u Srbiji, da javna preduzeća posluju kao i druga privredna duštva, da se utvrdi nova industrijska politika i postigne dogovor sa bankama o dugoročnom kreditiranju privrede.

On je najavio skoru, kako je rekao, uspešnu prodaju azotare iz Pančeva koju je "Srbijagas" preuzo na osnovu dugova.

- Državni intervencionizam u propalim preduzećima kojim su očuvana radna mesta, održano poslovanje i firma pripremljena za prodaju koštao je manje od podsticaja koje je država davala stranim investitorima - rekao je Bajatović.

Čelnik "Srbijagasa" je rekao, na "Kopaonik biznis forumu", da ne podržava predloženi koncept Razvojne banke, već da bi ona trebalo da ima znatno veći kapital koji bi se plasirao u dobro osmišljene projekte.

Bajatović se založio i za korporativizaciju javnih preduzeća, kao i dogovor sa bankama koje bi 30% sredstava trebalo da plasiraju u privredu, kao dugoročna razvojna sredstva. On smatra da Srbija mora da uđe proces reindustrilazicije ako želi da postane zdravo društvo i poveća bruto domaći prizvod. On je ponovio da su naijsplativije investicije u poljoprivredu, energetiku, usluge i infrastrukturu.

Bajatović je ocenio da nova Vlada Srbije ne treba da bude velika i da bi trebalo da usvoji nove mere za razvoj industrije. On je takođe rekao da budući premijer Srbije treba da bude jaka politička ličnost, a članovi vlade ljudi koji su stručni za oblast za koju su zaduženi.

Miroljub Labus i Goran Pitić na "Forumu"
(Jorgovanka Tabaković i Miodrag Kostić na "Forumu")

Petrović: Nejednaki uslovi poslovanja

Predsednik Upravnog odbora investicionog fonda "Salford" i generalni direktor "Imleka" Slobodan Petrović ukazao je da u Srbiji postoje nejednaki uslovi poslovanja, odnosno da veliki broj formi posluje u sivoj zoni.

"Imlek" je, kako je naveo, izgubio 3 mil EUR zbog ugovora koje je imao sa firmama koje su njihovi vlasnici namerno odveli u stečaj, a da za to niko nije odgovarao.

Petrović je takođe ukazao na manjkavost propisa o zaštiti konkurencije, ističući da u Srbiji nema monopolista iako političari to tvrde "kada pokušavaju da pravdaju svoje neuspehe".

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Toplica Spasojević istakao je da protekle tri godine nisu bile lake ali i da 2012. ne donosi ništa bolje.

- Zbog toga, moramo sami da uredimo privredni ambijent po uzoru na EU i da sprovedemo sveukupnu reformu, da osnažimo poljoprivredu, infrastrukturu, energtiku, smanjimo nezapolsenost i pokrenemo novi investicioni ciklus - rekao je Spasojević.

Predsednik "Metalca" iz Gornjeg Milanovca Dragoljub Vukadinović rekao je da će zbog trenutnog stanja na političkoj sceni teško moći da se postigne politička stabilnost koja je preduslov za dobar privredni ambijent.

On je predložio da buduća vlada preduzme hrabre i stručne poteze, makar po cenu da koalicija koja bude činila tu vladu "plati cenu na sledećim izborima".

Dragan Đuričin iz Saveza ekonomista i predsednik kopaoničkog "Foruma" založio se za uvođenje monetarnog odbora odnosno za fiksiranje deviznog kursa.

Forumu koji će trajati do 8. marta, prisustvuje više od 500 učesnika, među kojima su premijer Srbije Mirko Cvetković, renomirani ekonomski stručnjaci, predstavnici privrede i banaka, ambasadori iz zemalja najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, glavni ekonomisti pojedinih političkih stranaka.

Kako je najavljeno, učesnicima foruma će se obratiti i guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, a dolazak su potvrdili i potpredsednica vlade Verica Kalanović i ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

Miroljub Labus i Goran Pitić na "Forumu"

Kostić: Očekujemo da ćemo uspeti da kupimo "Hellenic Sugar"

Vlasnik novosadske "MK Grupe" Miodrag Kostić je kazao da ta grupacija očekuje da će uspeti da kupi grčku šećeranu "Hellenik Sugar" iako još nije dobila saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije, a nada se i uspešnoj kupovini kompanije "Žito Ljubljana".

Ističući da je nezadovoljan odlukom Komisije za zaštitu konkurencije, Kostić je rekao da je interes Srbije da ima velike kompanije koje mogu da zadovolje potrebe ne samo domaćeg tržišta već i da imaju veliki izvoz.

On se založio za smanjenje državne administracije kao i broja zaposlenih u administraciji u državnim firmama, ocenivši da ni sa dva do tri puta većim bruto domaćim proizvodom ne bi mogao da se izdržava broj činovnika koliko ih Srbija sada ima.

Ekonomisti i bankari odigrali košarkašku utakmicu

Košarkaška utakmica koju su sinoć u sportskoj sali hotela "Grand" na Kopaoniku odigrali ekonomisti i bankari u svemu je ličila na tržišnu - borbenost za svaku loptu. Na utakmici su svoje snage odmerili "Nepobedivi" iz Saveza ekonomista Srbije (SES) i svi ostali ekonomisti, a bolji je bio domaćin Biznis foruma sa rezultatom 51:35.

Da utakmica zadobije sportski duh uticalo je i bodrenje sa tribina predsednika Saveza ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića, koji je igračima, ali i treneru Goranu Pitiću iz Societe Generale banke upućivao komentare kao što su "u zonu", "alo, dupla", "jel sudiš ili treniraš". Efikasni u davanju koševa ali i odbrani bili su igrači "SES"-a, izvrrsni direktor "Nectar"-a Bojan Radun, direktor "Pošte Srbije" Goran Ćiirić i predsednik ITM grupe Toplica Spasojević, koji je čak u žaru borbe nekoliko puta pao na pod sportske sale hotela "Grand".

(Napomena: tekst je u potpunost potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 07.03.2012.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.