NavMenu

Danas je Svetski dan bez duvanskog dima - u Srbiji godišnje od pušačkog raka pluća oboli čak 4.300 osoba

Izvor: Danas Sreda, 31.05.2006. 14:21
Komentari
Podeli

Svaki drugi muškarac i svaka treća žena u Srbiji su pušači, a jedna od posledica ove štetne navike jeste to što svake godine kod nas 4.300 osoba oboli od pušačkog raka pluća, dok je broj obolelih iz godine u godinu sve veći, objašnjava doktor Petar Borović iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", povodom Svetskog dana bez duvanskog dima koji se u svetu obeležava 31. maja pod motom "Duvan je smrtonosan u svakom obliku".

Borović upozorava da cigarete predstavljaju najveći faktor rizika kada je u pitanju tumor pluća, jer od 100 ljudi koji dobiju primarni rak pluća 95 su pušači. Osim zdravstvenog, pušenje predstavlja veliki ekonomski problem za zdravstveni sistem pošto lečenje jednog pacijenta od ove bolesti u svetu košta državu od 15.000 do 25.000 EUR. Neka istraživanja pokazuju da pušači u Srbiji svakog dana popuše oko 73 miliona cigareta i za to godišnje izdvajaju preko 1,1 milijardu EUR.

- Pojava kancera i drugih oboljenja pluća smanjena je u svim zemljama u kojima je smanjen broj pušača. Najbolji primer za to je Finska u kojoj je pre 50 godina pušilo 76 odsto odraslih muškaraca, a zakonskim merama broj pušača je smanjen na 26 odsto, dok je broj obolelih od pušačkog raka pluća smanjen za čak 63 posto - objašnjava Borović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.