NavMenu

Srpski ERP za novu filosofiju poslovanja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.03.2012. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: iib.rs)

S vremena na vreme u dnevnim novinama možemo pronaći tekst o uspehu naših gimnazijalaca i studenata. Tada se na sav glas hvali srpska pamet i, prema ne pisanom običaju, konstatuje sa žaljenjem kako će ti ljudi jednog dana otići iz zemlje. Iako je ta pamet nosilac razvoja mnogih stranih preduzeća, ako je ugrađena u domaći proizvod ona često nije na ceni. U odnosu na kvalitetna domaća rešenja daje se primat stranim, bez traženja odgovora na pitanja: da li postoje adekvatne reference na domaćem tržištu, da li je softver do kraja preveden i lokalizovan za naše tržište, da li pokriva specifičnosti domaćeg poslovanja kao što su obračun plata i maloprodaja, koliko preduzeće ima zaposlenih i kakva je njihova struktura, da li poseduje sopstveni razvoj... U preduzeću IIB, malo zahvaljujući poznatom srpskom inatu, ali najviše zbog poverenja koje su im ukazali njihovi klijenti, pronašli su svoje mesto pod suncem i trude se da promovišu vrednost domaćeg poslovnog softvera

Preduzeće IIB osnovali su 1990. godine Dušan i Marija Bošnjak. IIB je i danas porodično preduzeće, sastavljeno iz članova porodice Bošnjak i ostalih zaposlenih koji, pre ili kasnije, postaju deo porodice. Zahvaljujući tome naše znanje neprekidno raste i umnožava se. Kada tome dodate više od 20 godina iskustva u, pre svega, velikim poslovnim sistemima dobija se ogroman potencijal koji poseduje malo domaćih softverskih kuća. Odnosno, malo njih može da se pohvali time da ima konsultante imaju iza sebe više desetina uspešnih implementacija.

ERP rešenje preduzeća IIB postoji duže od 20 godina. Promenilo je nekoliko imena i nekoliko razvojnih platformi, a danas se nudi pod komercijalnim nazivom UPIS. UPIS postoji kao rešenje za velika preduzeća (UPIS.Net), rešenje za mala i srednja preduzeća (UPIS.Partner) i rešenje za mikro preduzeća (Mali UPIS). Paralelno sa ERP-om, IIB je razvio i rešenja za podršku skladišnom poslovanju, radu sa kasama i web poručivanju i izveštavanju koja predstavljaju njegovu funkcionalnu nadogradnju. Takođe, nude i integraciju sa LoboDMS sistemom za upravljanje poslovnom dokumentacijom, a poseduju i sopstveno rešenje za podršku odlučivanju. IIB ima status "Microsoft Gold Partnera", a pošto ima i dobru saradnju sa proizvođačima hardvera, svojim klijentima može da ponudi sveobuhvatno poslovno rešenje.

UPIS je nastao primenom "Microsoft" tehnologija i podržava veliki broj funkcionalnosti: Nabavku, Prodaju, Uvoz/Izvoz, Maloprodaju, Inženjering, Servis, Uslužnu delatnost, Proizvodnju, Transport, Logistiku, Finansije i računovodstvo... IIB nudi i kompletno rešenje za poljoprivrednu proizvodnju, građevinska preduzeća i komunalnu delatnost. UPIS uspešno sarađuje sa programima MS Word i MS Excel, kroz MS Visio omogućava modelovanje poslovnih procesa, a kroz MS Project praćenje realizacije projekata. Budući da je on naš proizvod, može se dorađivati u skladu sa specifičnim zahtevima svakog preduzeća. Mada, s obzirom na to koliko dugo postoji, male su šanse da već ne poseduje sve potrebne funkcionalnosti. Proces razvoja UPIS-a nikada ne prestaje, a u svakoj novoj verziji preduzeće IIB se trudi da u njega ugradi najnovije zakonske promene i funkcionalnosti koje su posledica dobre prakse uspešnih srpskih preduzeća.

IIB je preduzeće koje se oduvek trudilo da uspešno završi sve svoje implementacije.

- Ovo je posledica toga što pažljivo biramo svoje klijente; ako procenimo da ne možemo uspešno da implementiramo sistem ne potpisujemo ugovor. Otvoren, iskren i korektan odnos, uz međusobno poverenje i poštovanje, jedini donose uspešnu saradnju na duge staze - kažu u IIB.

Poverenje se ne kupuje, ono mora da se zasluži. Iskrenost je najbolja reklama!

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.