NavMenu

Malina je srpski brend - na Zlatiboru počela prva međunarodna konferencija malinara

Izvor: Tanjug Utorak, 30.05.2006. 14:58
Komentari
Podeli

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Ivana Dulić-Marković ocenila je da je proizvodnja maline u Srbiji "okosnica ruralnog razvoja u pojedinim sredinama, a sama malina je srpski brend, pa i više od toga".

Otvarajući prvu međunarodnu konferenciju malinara na Zlatiboru, Dulićeva je istakla da je proizvodnja maline značajna ekonomska grana, a malina je, kako je rekla, jedan od najvažnijih srpskih izvoznih proizvoda.

- U 2005. godini je na oko 16.000 ha prozvedeno između 80.000 i 90.000 tona te voćke. Međutim, za proizvodnju maline neophodno ostvariti određene preduslove, a pre svega je neophodno unaprediti profitabilnost tog sektora kroz promenu strukture izvoza, bolji kvalitet i što veći izvoz sveže maline. Potom nas očekuje povećanje konkurentnosti uz investiranje u znanje i opremu i bolje organizovanje na svim nivoima od proizvodnje do prerade i same prodaje - navela je Dulićeva.

Skup, koji će trajati do 1. juna, pozdravili su predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja hladnjača Srbije Rade Ljubojević i predsednik Međunarodne asocijacije proizvođača maline Antonio Domingez. Konferencija se održava u organizaciji Poslovnog udruženja hladnjača Srbije i Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline čiji su članovi, osim Srbije, i Čile, Kanada, SAD, Poljska, Rusija i Mađarska.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija. Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.