NavMenu

Rešenje za Balkan, izazov za Srbiju - "BiS reciklažni centar" predstavio postrojenje koje za sat reciklira 6.000 sijalica

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.03.2012. 19:05
Komentari
Podeli

"BiS reciklažni centar", koji posluje u okviru kompanije "Božić i sinovi", na konferenciji "Zelena gradnja" predstavio je postrojenje "Balcan Lamp Total Recycling System" koje za samo jedan sat reciklira 6.000 sijalica i pretvara ih u staklo (90%), plastiku, gvožđe, fosforni prah i živu (do 10 mg po jednoj fluo cevi).

Kako je rečeno na konferenciji koja je održana 29. februara u hotelu "Hyatt" u organizaciji "Business Info Group", "BiS Reciklažni centar" pretenduje da Srbiju pretvori u regionalni centar za reciklažu fluorescentnih cevi i svih vrsta sijalica.

- Kupovinom "Balcan Lamp Total Recycling System"-a vrednog pola miliona evra, najsavremenijeg postrojenja za reciklažu fluorescentnih cevi i svih vrsta sijalica, "BiS Reciklažni centar" Srbiji omogućava da postane regionalni centar za reciklažu sijaličnog otpada. Primera radi, pošto novo postrojenje omogućava totalnu upotrebljivost svih sijaličnih sastojaka, to znači da se od jedne fluorescentne cevi (prosečne težine 200 g), reciklažom može dobiti 88% do 93% stakla, 12 g obojenih metala, gvožđa i plastike, 5 g fosfornog praha i do 10 g žive, a sve su to sirovine za ponovnu primenu u proizvodnji – objasnio je na konferenciji Nikola Egić, direktor kompanije "Božić i sinovi".

Postrojenje je u stanju da istretira 6.000 sijalica za samo jedan sat rada, što na godišnjem nivou predstavlja količinu od 12.480.000 sijalica.

- Ako se zna da su godišnje potrebe Srbije 8 miliona sijalica različitih vrsta, a da sijalični otpad Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne iznosi 11,5 miliona komada sijalica, onda je očigledno da "Balcan Lamp Total Recycling System" od Srbije može napraviti regionalni centar u ovoj oblasti reciklaže. Jedini problem još uvek predstavlja nerešeno pitanje prikupljanja elektronskog i električnog, pa tako i sijaličnog otpada. Apelom na kompetentne institucije koje su u stanju da efikasno reše problem sakupljačke mreže ovaj problem može biti efikasno rešen, pre svega primenjljivom legislativom, a onda i postavljanjem adekvatnih kontejnera za odlaganje ove vrste otpada – rekao je Egić.

Lider u svojoj braši, "BiS Reciklažni centar" je još pre tri godine prvi nabavio mobilnu krašer mašinu za reciklažu fluorescentnih cevi i sistem za degasifikaciju rashladnih uređaja, a takođe i jedini u regionu ima MAR Microsoft-ovu licencu za recilažu računara i ugradnju legalnih softvera. U cilju efikasnijeg prikupljanja elektronskog i električnog otpada, "BiS Reciklažni centar" je konstruisao i izradio različite vrste namenskih kontejnera kako bi javno mnjenje i pravna lica pravilno odlagali ovu vrstu otpada.

Treća konferencija "Zelena Srbija" održana je pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstvo životne sredine. Svoje zaključke i stavove izneli su lideri domaće i inostrane ekološke, ali i političko-ekonomske scene - Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji, Lu Brefor, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Brigit Karigl, šefica Odeljenja za upravljanje otpadom Agencije za zaštitu životne sredine Austrije, Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština, Momčilo Živković, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije , Siniša Mitrović, savetnik predsednika Priredne komore Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.