Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.03.2012.| 09:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poslovna zona "Kolovrat" spremna za investiranje

Kolovrat

Mogućnosti za ulaganje i investicioni potencijali opštine Prijepolje predstavljeni su na promociji projekta Poslovna zona Kolovrat, koja je u prisustvu velikog broja potencijalnih investitora, predstavnika institucija, razvojnih agencija održana juče u Beogradu.

Cilj projekta je da doprinese stvaranju mogućnosti za zapošljavanje u podregionu Polimlja kroz ispunjenje infrastrukturnih preduslova za nesmetani razvoj poslovanja i promociju slobodnih lokacija u samoj zoni.

Poslovna zona "Kolovrat" je industrijsko-poslovna zona na tromeđi Srbije, Crne Gore ii BiH, i zbog granične pozicije veoma interesantna za sve industrijske ili proizvodne delatnosti, koje se lako mogu plasirati na sva tri tržišta. Privredne aktivnosti najzastupljenije u zoni su: proizvodnja, prerada, industrija građevinskog materijala, skladištenje, trgovina, transport i distribucija.

Projekat Poslovna zona "Kolovrat" partnerski sprovode Opština Prijepolje, Javno komunalno preduzeće Lim i Regionalna razvojna agencija Zlatibor u trajanju od 22 meseca u ukupnom iznosu od 643.221 EUR, od čega je 465.583 EUR iznos donacije, dodeljen od stane EU. Kofinansiranje projekta u iznosu od 177.638 EUR obezbedila je opština Prijepolje u saradnji sa Direkcijom za vode Republike Srbije.

- Na osnovu urađenog projekta koji je finansirala Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i jednim delom opština Prijepolje, Opština je dobila sredstva za izgradnju vodovoda od strane EU i drugih donatora u iznosu od oko 465.000 EUR. Verujem da je ovo izuzetno značajan projekat, jer će se izgradnjom vodovoda poboljšati vodosnadbevanje više mesnih zajednica, a takođe se rešava i problem vodosnadbevanja industrijske zone na Kolovratu - rekao je Sulejman Ugljanin, Ministar bez portfelja u Vladi RS.

Vođa projekta EU Regionalni društveno-ekonomski program razvoj 2, Martin Flaherty pozvao je investitore da ulažu u Poslovnu zonu "Kolovrat" i opštinu Prijepolje, koja je sada infrastrukturno kompletno opremljena da podrži različite privredne delatnosti.

- Poboljšanjem infrastrukture i sistema za siguran i ravnomeran dovod vode u okviru Poslovne zone "Kolovrat", obezbediće da postojeća preduzeća nastave sa rastom i razvojem svog poslovanja i stvoriće se prostor za nove kompanije koje će započeti svoje poslovanje upravo u Poslovnoj zoni "Kolovrat". U skladu sa najboljom tradicijom EU, ovaj projekat je fokusiran je na očuvanje zaposlenosti i otvaranje novih radnih mesta, doprinoseći time povoljnoj klimi za potencijalne investicije i ravnomerni regionalni ekonomski razvoj, koji će svakako imati značajnu ulogu u ukupnom regionalnom prosperitetu - istakao je Flaherty.

Poslovna zona "Kolovrat" se prostire na 60 hektara, od kojih je 25 hektara uređeno. U toku je javni poziv za ustupanje placeva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.