Izvor: eKapija | Utorak, 28.02.2012.| 13:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novosadski pisac Vladimir Gvozden dobitnik ovogodišnje književne nagrade "Laza Kostić"

Vladimir Gvozden
Vladimir Gvozden (Foto: b)

Dobitnik ovogodišnje književne nagrade "Laza Kostić" je novosadski pisac Vladimir Gvozden za delo "Srpska putopisna kultura", u izdanju Službenog glasnika, saopštio je danas predsednik žirija Nenad Šaponja.

- Delo Vladimira Gvozdena od izuzetne je važnosti za proučavanje srpskih putopisa i nudi drugačiji pogled na taj književni žanr - rekao je Šaponja na konferenciji za novinare i najavio da će nagrada biti uručena 1. marta nakon otvaranja 18. Salona knjiga na Novosadskom sajmu.

Prema njegovim rečima, i ove godine sabrano je sve što je u Srbiji za proteklih godinu dana napisano u žanrovima kojima se Laza Kostić bavio, a u konkurenciji je ukupno bilo oko 120 književnih dela.

Nagradu za izdavački poduhvat dobio je Službeni glasnik za kolekciju "Srbija i komentari", a specijane nagrade izdavačka kuća "Paidea" za prva dva kola "Aristotelovih izabranih dela", "Euro Giunti" za prvi tom "Istorije srpske filozofije" i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka za knjigu "Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture".

Urednik programa "Dani Laze Kostića" Đorđe Pisarev rekao je da će na ovogodišnjem Salonu knjiga biti prisutni svi ovogodišnji laureati najvažnijih književnih nagrada u Srbiji.

Posetioci će imati priliku da vide dobitnika "Zmajeve" nagrade Vojislava Karanovića, dobitnika "NIN-ove" nagrade Slobodana Tišmu, laureata nagrade "Meša Selimović" Dejana Aleksića i dobitnika "Vitalove" nagrade Uglješu Šajtinca.

Pored toga, u programu Salona knjiga izdvajaju se i dva skupa o književnim časopisima, 3. evropski Facebook pesnički festival, ali i gostovanje čuvenih pisaca naučne fantastike Jana Mekdonaldsa i Džordža Martina.

Kako su najavili organizatori, ove godine će se predstaviti oko 50 izdavača i knjižara, koji su za posetioce pripremili specijalne sajamske popuste do 30%.

U terminu održavanja Salona knjiga, od 1. do 6. marta, biće održana i 17. izložba umetnosti "Art ekspo", dok će 8. Međunarodni sajam obrazovanja "Putokazi" trajati tri dana kraće, do 3. marta.

Organizatori sajma "Putokazi" najavili su učešće oko 50 srednjih škola i fakulteta iz zemlje i inostranstva. Po drugi put biće održano i takmičenje Liga školskih bendova, a najbolji izvođač biće nagrađen nastupom na festivalu "Exit".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.