Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.02.2012.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ljiljana Blagojević deseta dobitnica nagrade "Žanka Stokić"

Ljiljana Blagojević

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Ljiljana Blagojević, postala je deseti, jubilarni dobitnik Nagrade "Žanka Stokić".

Odluku o Nagradi, koja će gospođi Blagojević biti uručena u nedelju 11 .marta u 12 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, jednoglasno je doneo žiri jednog od naših najuglednijih glumačkih priznanja na sednici održanoj 27. februara.

Pre ove svečanosti, u Muzeju Narodnog pozorišta, u 11,30 časova, biće upriličena izložba posvećena Žanki Stokić pod nazivom "Žanka u mom snu" autorke Verice Milošević.

Od osnivanja 2003. godine, nagradu dodeljuju Narodno pozorište, dnevni list "Večernje novosti" i grad Požarevac, a o ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri kojim je predsedavala Mira Stupica (inicijator priznanja), a članovi su bili Dušan Kovačević, Božidar Đurović, Manojlo Vukotić i Dara Džokić.

Visoko priznanje uručuje se svake godine glumici čija je "ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza", a sastoji se od plakete koju daruje Nacionalni teatar (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (dar grada Požarevca, rad akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića) i novčanog iznosa koji poklanja list "Večernje novosti".

Ljiljana Blagojević do sada je odigrala više od šezdeset pozorišnih uloga (između ostalih u predstavama "Galeb", "Zlostavljanje", "Janez","Prljave ruke, "Velika drama", "Zečji nasip", "Ženidba" ,"Nesporazum"), snimila je više od pedeset filmova ("Sjećaš li se Doli Bel", "Večernja zvona", "Veliki transport", "Miris dunja", "Tako se kalio čelik", "Nož"), a igrala je i u brojnim popularnim TV serijama.

Dosadašnje dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić i Mirjana Karanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.