Izvor: eKapija | Nedelja, 26.02.2012.| 18:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Vat energija" kod Negotina gradi vetropark vredan 60 mil EUR

(Foto: eKapija/ Z.Lončar)

Branko Marković, zamenik predsednika opštine Negotin i Božidar Skaramuca, direktor preduzeća "Vat energija", potpisali su u petak (24. februara 2012. godine) Aneks ugovora za izgradnju vetroparka na lokaciji Nikine vode–Popadija-Plavna, objavio je opštinski sajt.

Potpisanim Aneksom ugovora, "Vat energija", investitor izgradnje vetroparka na Popadiji u opštini Negotin, je preuzeo obavezu da na poslovima vrednim oko 60 mil EUR, angažuje lokalne građevinske firme i radnu snagu.

Po rečima Branka Markovića, Aneksom je precizirano da je od trenutka dobijanja građevinske dozvole investitor u obavezi da u naredne dve godine krene u gradnju vetroparka i da mora u prvoj godini mora da uradi 10% od planiranih investicija.

Po rečima Božidara Skaramuce, na lokaciji Nikine vode-Popadija biće izgrađeno 18 vetrogeneratora ukupnog kapaciteta 60 megavata. Izvršena su merenja, koja pokazuju da ima dovoljne količine vetra za izgradnju vetroparka.

Skaramuca je takođe istakao izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom, a da su zakoni u Republici Srbiji izuzetno povoljni za izgradnju vetroparkova odnosno alternativnih izvora električne energije. Početak izgradnje vetroparka na Popadiji zavisi isključivo od administrativnih procedura i počeće čim "Vat energija" pribavi sve potrebne dozvole i odobrenja nadležnih institucija, navodi opštinski sajt.

Aneksom ugovora, uz dogovoren iznos od 1,5% naknade od ostvarene proizvodnje struje, opština Negotina je unela i alternativu - iznos naknade koji određuje nadležni republički organ, čime je uz saglasnost investitora, sebi obezbedila mnogo povoljnije uslove naknade u odnosu na opštine u kojima su izgrađeni vetroparkovi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.