NavMenu

"Erste grupa": Fiskalne ciljeve Srbije ugoržavaju i izbori

Izvor: eKapija Sreda, 22.02.2012. 14:26
Komentari
Podeli

Analitičari "Erste grupe" ocenili da da fiskalni ciljevi Srbije za ovu godinu ugroženi zbog stopiranog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i predstojećih parlamentarnih izbora.

Kako se ističe u Specijalnom izveštaju o makroperspektivi Srbije, odlaganje pregovora sa MMF pojačava neizvesnost i stvara prostor za fiskalno popuštanje i povećanje budžetskog deficita preko 5% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako bi ciljni deficit za 2012. godinu od 4,25% BDP i dalje bio ostvarljiv, fiskalna politika bi morala da se više usredsredi na rashodnu stranu, ali je verovatno da će doći do izvesnog popuštanja s obzirom na ishod pregovora sa MMF.

- Očekuje se da će javni dug Srbije krenuti preko praga od 45% BDP-a, koji je utvrđen odredbama o fiskalnoj odgovornosti - navodi se u analizi austrijske finansijske grupacije koja posluje i u Srbiji.

Precizira se da su zbog zamrzavanja sporazuma sa MMF manje mogućnosti za finansiranje javnog duga, uz napomenu da bi pristup tržištu evroobveznica mogao da bude ograničeniji, posebno ukoliko se poboljšaju tržišni uslovi.

Zbog predstojećih izbora, prema izveštaju, povećani su i politički rizici za fiskalne ciljeve zbog mogućeg dužeg perioda za formiranje vlade.

"Iz sadašnje perspektive to bi trebalo da bude još jedna tesna trka između glavne opozicione stranke Srpske napredne stranke i trenutno vladajuće opcije okupljene oko Demokratske stranke. To ostavlja prostor za potencijalno dugotrajne postizborne pregovore", navodi se u izveštaju.

Prama analitičarima "Erste grupe", u 2012. godini ekonomski rast Srbije će usporiti zbog pogoršanja dinamike rasta u EU, dok najnovija nestabilnost dinara sugeriše potrebu za opreznijim pristupom Narodne banke Srbije (NBS), uprkos povoljnoj perspektivi inflacije.

"Usporavanja aktivnosti u EU u velikoj meri će uticati na kretanje BDP-a za 2012. godinu. Zbog slabljenja podrške sa strane eksterne tražnje, predviđamo da će domaćoj tražnji nedostajati kapacitet za kompenzovanje, posebno na strani privatne potrošnje", navodi
istraživački tim "Erste grupe".

U izveštaju se prognozira da Srbija u ovoj godini neće imati rast BDP-a, a da bi u 2013. mogala imati rast od 2%.

"Što se tiče deviznog kursa naše predviđanje ostaje koridor od 105 do 110 dinara (za evro), koje vidimo kao prihvatljivo i za NBS", navodi se u analizi.

Kako se dodaje, odlaganje pregovora sa MMF i najnoviji pritisci na slabljenje dinara predstavljaju opasnost za "klizanje preko nivoa od 110 dinara (za evro).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.