NavMenu

Najmanje plate u regionu u našoj zemlji - Koja zanimanja su najplaćenija u Srbiji, BiH, Hrvatskoj?

Izvor: eKapija Sreda, 22.02.2012. 12:29
Komentari
Podeli

Istraživanje sprovedeno u šest evropskih zemalja pokazalo da su prosečne bruto plate najmanje u Srbiji a najveće u Češkoj. U BiH i Srbiji najmanje plaćeni niskokvalifikovani poslovi, dok su u Hrvatskoj plate za iste pozicije znatno veće nego u drugim zemljama regiona.

Podaci portala Plata.ba, koji se odnose na prosečne bruto plate u BiH, poređeni su sa bruto platama u Republici Slovačkoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Republici Srbiji i Hrvatskoj. Plata.ba istraživanje pokrenuo je portal Posao.ba u saradnji sa partnerima iz Slovačke, kompanijom Profesia.sk, te predstavlja najveće online istraživanje plata.

U BiH najplaćeniji country manageri

Najplaćenija pozicija (prosečna mesečna bruto plata) u BiH prema podacima Plata.ba je pozicija country managera u iznosu od 6.147 KM (oko 3.070 EUR). Radnik na istoj poziciji u Srbiji zarađuje 2.610 KM (oko 1.305 EUR) a u Hrvatskoj 5.097 KM (oko 2.550 EUR). Na ovoj poziciji najviše zarađuju Česi sa platom u iznosu 7.592 KM.

Izvršni direktor u BiH zarađuje 3.667 KM u proseku, u Republici Srbiji 3374 KM što bi bila najmanja plata na ovoj poziciji dok u Hrvatskoj prosečna plata za ovu poziciju iznosi 4.587 KM. Najveću platu na ovoj poziciji imaju radnici u Češkoj Republici u iznosu od 4.921 KM.

Pozicija direktora prodaje jedna je od najplaćenijih pozicija. Tako direktor prodaje u BiH zarađuje u proseku 3.560 KM, u Hrvatskoj 4.031 KM a u Srbiji je najmanja prosečna plata za ovu poziciju u iznosu od 2.762 KM. Direktor prodaje u Češkoj Republici zarađuje 5.143 KM što je najveća plata na ovoj poziciji u poređenju sa ostalim zemljama.

U Hrvatskoj se isplati biti konobar, spremačica ili kasir, a u Slovačkoj obućar

Kao i u prethodnom periodu, na poziciji obućara je najmanja prosečna bruto plata u BiH u iznosu od 620 KM. U Mađarskoj obućari zarađuju 662 KM u proseku dok obućari u Slovačkoj zarađuju 1.048 KM što je najveća bruto plata na ovoj poziciji.

Za poziciju krojača u BiH prosečna bruto plata iznosi 676 KM, u Srbiji 499 KM što je i najmanja plata za ovu poziciju dok u Hrvatskoj krojači u prosjeku zarađuju najviše sa prosečnom bruto platom u iznosu od 977 KM.

Pozicija čistača takođe jedan je od najmanje plaćenih poslova u BiH sa prosečnom bruto platom u iznosu od 684 KM. Čistač u Srbiji ima najmanju prosečnu bruto platu u iznosu od 450 KM, dok je u Češkoj najveća prosečna plata na ovoj poziciji u iznosu od 789 KM.

Prosečna plata za poziciju konobara u BiH iznosi 726 KM. Na poziciji konobara najbolje zarađuju radnici u Hrvatskoj sa prosečnom bruto platom od čak 1240 KM, dok konobar u Srbiji zarađuje svega 541 KM.

Jedna od najmanje plaćenih pozicija u BiH jeste pozicija spremačice/sobarice sa prosečnom platom u iznosu od 758 KM, dok spremačica/sobarica u Hrvatskoj zarađuje čak 1.109 KM što je ujedno i najveća prosečna bruto plata za ovu poziciju. Najniža bruto plata za poziciju spremačice/sobarice je u Srbiji u iznosu od svega 502 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Osim pande, u Kragujevcu će proizvoditi još jedan model električnog automobila?

Izvori Radara iz FCA tvrde da su u Preseraj stigli svi alati za izradu delova za karoseriju (patosa, blatobrana, vrata, krovova…) dva električna modela, fijat pande i sitroena eC3. Pre dve godine, 28. aprila 2022. Vlada Srbije potpisala je ugovor sa top menadžmentom multinacionalne kompanije Stelantis o proizvodnji električnih automobila u njihovoj ćerci firmi, Fijat Krajsler automobilima (FCA) Srbija u Kragujevcu. Tada je obelodanjeno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.