NavMenu

Aerodrom u Divcima ubrzo postaje važna kargo-turistička luka, dok bi Valjevo napokon trebalo da dobije robno-transportni centar

Izvor: Pregled Petak, 26.05.2006. 11:39
Komentari
Podeli

Ideja o izgradnji robno-transportnog centra u Valjevu, stara četvrt veka, ponovo je aktuelizovana. Okosnica svih planova su barska, odnosno pruga Valjevo-Loznica, budući autoput ka moru i aerodrom u Divcima.

Još 1996. godine osnovano je preduzeće "Aerodrom" sa osnovnim zadatkom da se u Divcima uradi savremeni poslovno-turistički aerodrom, kakvih u Evropi ima mnogo. Palirano je da u prvoj fazi to bude prihvat aviona do 20 sedišta, a kasnije do klase STR, odnosno 70 sedišta.

- Taj aerodrom verovatno nikada ne bi bio pravi putnički aerodrom tipa onog u Surčinu, ali bi bio, pored prijema malih turističkih letova, i kargo luka za transport proizvoda iz okoline Valjeva. Tu, pre svega, mislim na malinu i druge vrste voća, čija se cena uvišestručuje ukoliko sveži stignu do kupca - objašnjava Jordan Tanasković, direktor preduzeća "Aerodrom" iz Valjeva.

Prema njegovim rečima, pista u Divcima, duga 1.250 metara, biće betonirana ili asfaltirana. Planirana je izgradnja aerodromske zgrade sa kontrolom letenja, carinom, pograničnom policijom, restoranom i malim hotelom, dok je preduzeće "Aerodrom" već uradilo sve, pa čak i izvođačke, projekte.

- Investicija za prvu fazu, bez savremrene opreme za noćno letenje, je oko 2,5 mil EUR, a što je naročito važno za realizaciju tog projekta zainteresovani su mnogi strani i domaći investitori - ističe Tanasković.

Za izgradnju aerodroma u Divcima zainteresovane su, takođe, i sve opštine Kolubarskog kraja, ali i Ljubovija, Krupanj, Koceljeva, itd.

- Ovde se susreću dve korisne inicijative i to izgradnja aerodroma, a zbog razvoja međunarodnih putnih koridora, pre svega Južne magistrale, kao i pruge Beograd-Bar i buduće pruge Valjevo-Loznica, imamo realne uslove da ovde nastane međunarodni robno-transportni centar. To bi nam omogućilo da kombinacijom drumskog, železničkog i kargo avio prevoza Valjevo dobije nov kvalitet - kaže Radomir Stevanović, savetnik za investicije predsednika opštine Valjevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.