Izvor: eKapija | Ponedeljak, 13.02.2012.| 15:28

Kombajn bere uspehe - Posle mašine za branje malina i kupina "Elektronik" iz Sopota razvija berač za aroniju, ribizlu, borovnicu i šipurak

Portal "eKapija" i ove godine krajem marta tradicionalno dodeljuje "Aurea" nagradu za najbolju investiciju u 2011. godini. Novi ciklus izbora je počeo, a mi smo posetili kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Prvi srpski kombajn za branje malina i kupina, koji je osmislio inženjer i vlasnik firme "Elektronik" iz Sopota, Srbobran Petrović, bere na parcelama širom Srbije. Ipak, jedinstvena poljoprivredna mašina za mašinsko branje malina i dalje se nalazi u fazi ispitivanja, pa se berbe ne vrše u komercijalne svrhe već radi promovisanja kombajna.

Prema rečima izumitelja ove mašine, situacija je takva jer poljoprivrednici tek treba da shvate njegov značaj i upoznaju se sa mašinom. U tome će pomoći i Ministarstvo poljoprivrede.

- Nedostatak adekvatnih zasada je jedan od razloga zašto mašina još nema primenu. Maline su do sada sađene za ručno branje, pa da bi kombajn fukcionisao neophodni su novi zasadi. Ministarstvo poljoprivrede se angažovalo da okupi malinare i pomogne mehanizaciju berbe.

Prototip kombajna testiran je u berbi u Šapcu i Arilju, a njegov rad predstavljen je i na svetskom simpozijumu malinara minulog leta u Srbiji, kojem je prisutvovalo preko 300 posetilaca iz 35 zemalja.

Petrović ističe da je bilo dosta zainteresovanih za kombajn i uspostavljeni su mnogobrojni kontakti, pa u "Elektroniku" ne sumnjaju u prodaju ovog berača na domaćem i inostranom trzištu. Kombajn za maline i kupine osvojio je i prvo mesto u takmičenju za najbolju ostvarenu tehnološku inovaciju za 2011. godinu u konkurenciji od preko dvesta pronalazaka koje je organizovala Vlada Srbije.

Zasada i dalje postoji jedan prototip kombajna, a Petrović kaže da su u pregovorima sa Ministrastvom za serijsku proizvodnju mašine.

Ministarstvo je takođe zainteresovano za proširenje proizvodnje berača za višnje i šljive, još jedne mašine u proizvodnoj paleti firme "Elektronik". Ova, na Novosadskom sajmu višestruko nagrađivana mašina, do sada je izvezena u Iran, Hrvatsku, Bugarsku i Tursku.

- Kako je krenuo izvoz berača i na osnovu domaće potražnje planiramo da proširimo proizvodnju i zaposlimo još ljudi, a radimo i na realizaciji novog berača za aroniju, ribizlu, borovnicu i šipurak – priča Petrović o planovima "Elektronika".

On očekuje da novi berač žbunastog voća bude završen do maja i predstavljen na ovogodišnjem Novosadskom sajmu. Kaže, našli su sponzora pa nema razloga da tako ne bude.

- U pitanju je firma hladnjača "Sirogojno company", koja ima proizvodnju aronije pa je zainteresovana da ulaže u proizvodnju novog berača.

Firma "Elektronik", prema Petrovićevim rečima, u 2011. je poslovala pozitivno. Ujedinili su se sa firmom "El-met sistem" iz Mladenovca i zasada zapošljavaju 10 ljudi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.