NavMenu

Srbija na čelu OEBS-a 2015. godine

Izvor: Tanjug Nedelja, 12.02.2012. 18:48
Komentari
Podeli

Srbija će 2015. godine predsedavati Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, odlučeno je u petak, 10. februara u sedištu te organizacije u Beču.

Sastanku u Beču, na kojem je doneta odluka, prisustvovao je i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, potvrđeno je Tanjugu u ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Kako je Tanjugu rekao portparol OEBS-a Frane Maroević, odluka o predsedavanju Srbije potvrđena je pošto nijedna zemlja članica nije uložila žalbu na srpsku kandidaturu do petka u podne kada je za to istekao rok.

- Mogu da potvrdim da će 2014. i 2015. predsedavati Švajcarska i Srbija. Ovo je prvi put da su dve zemlje odlučile da se kandiduju zajednički za predsedavanje. Nama to pruža mogućnost da na duži vremenski period planiramo rad OEBS - rekao je Maroević.

Prema njegovim rečima, Irska koja predsedava trenutno OEBS namerava odmah da započne konsultacije sa Švajcarskom i Srbijom oko njihovog predsedavanja organizacijom.

Srbija će se naći na čelu ove organizacije prvi put u njenoj istoriji, a pozitivna odluka neće biti samo prvenac za Srbiju, već će to biti i prvi put da jedna zemlja regiona bivše Jugoslavije bude na čelu OEBS.

Danas je takođe odlučeno da 2014. na čelu OEBS bude Švajcarska, koja je zajednički sa Srbijom podnela kandidaturu na ministarskom sastanku organizacije u Vilnjusu 7.decembra.

Sukcesivno predsedavanje je novi model za OEBS, a Švajcarska i Srbija su su izrazile spremnost da sačine zajednički dvogodišnji plan rada.

Dve zemlje su formulisale načela saradnje u dokumentu nazvanom "Principi saradnje".

Jeremić je u jednoj ranijoj izjavi rekao da je Srbija spremna da preuzme veliku odgovornost i čast predsedavanja OEBS, kao i da bi to vrhunac diplomatskog priznanja jednoj zemlji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.