Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.02.2012.| 13:29

Kragujevčani voze petom brzinom - Posle uspeha autobusa sa gasnim pogonom, "Vulović transport" priprema prototip kamiona za komunalne službe

Zoran Vulović

Portal "eKapija" i ove godine krajem marta tradicionalno dodeljuje "Aurea" nagradu za najbolju investiciju u 2011. godini. Novi ciklus izbora je počeo, a mi smo posetili kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Iako kažu da uvek može bolje, prethodna godina bila je veoma uspešna za kragujevačko preduzeće "Vulović transport" koje je u saradnji sa fabrikom MAZ iz Belorusije, proizvelo prvi gradski niskopodni autobus sa pogonom na prirodni gas u Srbiji. Upravo za taj autobus dobili su specijalno priznanje za društvenu korisnost, koje se dodeljuje u okviru nagrade "Aurea" za investiciju godine.

"Vulović" je prethodnog meseca isporučio beogradskom "Gradskom saobraćajnom preduzeću" 10 novih autobusa na gasni pogon.

Kako u razgovoru za "eKapiju" kaže direktor preduzeća Zoran Vulović, kompanija je napravila značaj iskorak i počela da učestvuje na međunarodnim tenderima. Tako su učestvovali na tenderima za preduzeća u Mađarskoj i hrvatskoj Rijeci.

Iako nisu bili pobednici tih prvih međunarodnih tendera, Vulović kaže da se svest onih koji odlučuju o obnovi voznog parka sve više menja u korist vozila na gasni pogon.

Osim što je "Vulović transport" jedini proizvođač tog tipa vozila u Srbiji, specifičnost autobusa ogleda se i u inovativnoj primeni sistema povezivanja gasnih rezervoara od lakih kompozitnih materijala.

Kako je kompanija i najavila, završena je izgradnja gasne stanice. Deo novca, namenjen za kupovinu gasnog kompresora obezbeđen je putem kredita Ministarstva za zaštitu životne sredine i Fonda za zaštitu životne sredine.

Zoran Vulović

Gasna stanica je samo deo većeg projekta koji se privodi kraju. Naime, kompanija gradi izuzetno vredan komleks, praktično auto centar, koji će biti urađen po najvišim standardima. U spoljni deo kompleksa je uloženo oko 1,2 mil EUR, dok je u hale uloženo oko 1,7 mil EUR. U tu investiciju nije uračunata vrednost zemljišta i druge infrastrukture.

Ostalo je još da se uradi baždarenje i da se asfaltira jedan deo. Centar bi, prema rečima, sagovornika "eKapije" trebalo da proradi na proleće.

Vulović kaže da je, u uslovima krize, zadovoljan poslovanjem, budući da svake godine uspeju da dupliraju promet. Tako su 2010. ostvarili 728 miliona dinara prometa, dok je u 2011. promet iznosio 1.258.000.000 dinara.

Kamioni za gradska komunalna preduzeća

Međutim, rešenja kragujevačkog preduzeća uskoro bi mogla da nađu još jednu primenu. Naime, kako Vulović kaže za "eKapiju", i kamioni koji obavljaju javno-komunalne delatnosti imali bi itekako koristi od pogona na prirodni gas.

Projekat takvih vozila je u toku, a uskoro bi trebalo da bude izrađen i prototip.

- Na primer, kamioni "smećari" u Srbiji su u proseku 23 godine stari. Sa vozilima koja mi planiramo da ponudimo, bila bi pre svega smanjena buka, a trošak goriva bio bi umanjen za 50% - kaže direktor "Vulović transporta".

Vulović kaže da, nažalost, kod ovako velikih i značajnih projekata izostaje podrška komercijalnih banka, ali se nada da će se najavljenim osnivanjem razvojne banke i ta situacija promeniti.

"Vulović transport" organizuje i obuku za 60 radnika. Kako naš sagovornik napominje, kadrovi su veliki problem, jer budući da se radi o inovativnim vozilima, radnici uglavnom nemaju direktno povezanog iskustva.

Da bi ostvarili kapacitet proizvodnje od oko 100 autobusa godišnje, direktor "Vulović transporta" kaže da će im biti neophodno oko 100 iskusnih radnika.

J.Đ.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.