Izvor: eKapija | Sreda, 08.02.2012.| 15:09

Mašine za pakovanje uspeha - Kompanija "StanTech" inovativnim postrojenjima za prehrambenu industriju osvaja Evropu i Ameriku

Inženjer kompanije "StanTech" ispred mašine

Portal "eKapija" i ove godine krajem marta tradicionalno dodeljuje "Aurea" nagradu za najbolju investiciju u 2011. godini. Novi ciklus izbora je počeo, a mi smo posetili kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Predstavnike kompanije "StanTech", prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Aurea", zatekli smo u pripremama za veliki sajam tehnike i tehnologije za proizvodnju hrane "Anuga Food Tec", koji se održava od 27. do 30. marta u Kelnu.

Biljana Kojić Miladinović, menadžerka u kompaniji "StanTech", kaže za "eKapiju" da će na sajmu u Nemačkoj biti jedini predstavnici sa teritorije bivše Jugoslavije.

- Na sajmu u Kelnu ćemo predstaviti zanimljivu mašinu za formiranje kartonskih tacni za transportovanje kiselog mleka. Formacija pakovanja kiselog mleka je ista u celom svetu i zato ova mašina ima veliki komercijalni potencijal. Ovaj način transporta u bespovratnoj ambalaži je trend u svetu. Već se koristi u mlekarskoj industriji u Srbiji, a mi želimo da pokažemo naše rešenje širokoj stručnoj publici.

Na pitanje na koji način se pozicioniranju u konkurenciji svetskih brendova, naša sagovornica naglašava da je "izuzetno važno da kupci dobiju više za manje para".

- Izlažemo proizvod koji je apsolutno ravan po kvalitetu sa najboljim evropskim proizvođačima. Naše mašine su potpuno automatizovane, modernog i optimizovanog dizajna, opremljene najkvalitetnijim ugradbenim elementima. Rokovi isporuke i pouzdanost naših sistema neretko premašuju konkurenske firme sa zapada. Pride na sve to u mogućnosti smo da pružimo efikasnu i brzu servisnu podršku koja u roku od nekoliko sati može da izađe na teren ili proizvede rezervni deo u slučaju potrebe.

Inženjer kompanije "StanTech" ispred mašine

"StanTech" je specijalizovan za projektovanje i proizvodnju linija i sistema za pakovanje u prehrambenoj, hemijskoj, farmaceutskoj industriji, kao i za integraciju mašinskih sistema i opštu automatizaciju proizvodnih procesa, a nagradu "Aurea 2011" dobili su za mašinu "Onion slicer" koja tonu luka iseče za sat vremena. Prošle godine izvezeno je šest takvih mašina, od kojih je jedana otišla u Holandiju.

- Tu nismo stali. Mašine su u proizvodnom pogonu jer je za prvu polovinu ove godine ugovorena isporuka još 4 sistema za sečenje luka. Pored izvoznog programa za američko tržište koga čine već pomenute mašine za sečenje luka, paradajza, zavarivanje posudica, u planu je da se 2013. godine pojavimo na sajmu pakovanja u Čikagu gde ćemo predstaviti naše mašine za kartoniranje. Spremni smo za tržišnu utakmicu sa velikim američkim kompanijama – dodaje Kojić Miladinović.

Uprkos tome što je prethodna godina bila izuzetno teška, naša sagovornica kaže da su zadovoljni ostvarenim rezultatom.

- Na domaćem tržištu smo sklopili dva ugovora sa "Imlekom". Njima ćemo u februaru 2012. godine isporučiti sistem transporta prazne PET ambalaže i mašinu za formiranje kartonskih tacni. Prošle godine smo isporučili tri mašine Industriji mesa "Lovćenac". Jedna mašina primarno pakuje gotova jela, gde smo stali rame uz rame sa svetskim proizvođačima. Druga mašina na posudicu gotovog jela lepi odštampanu kartonsku omotnicu i direktno sa te mašine proizvodi idu na liniju za zbirno kartoniranje, gde posudice pakujemo u kartonsku kutiju. Ovo je samo par najzanimljivijih primera...

"StanTech" ima velike planove za nove mašine i nova tržišta, a sagovornica "eKapije" naglašava neke od dugoročnih ciljeva - širenje prodajne mreže, još veće prisustvo u regionu, izlazak na tržište istočne Evrope, uz održanje i rast plasmana na američkom tržištu.

M.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.